Укр Рус
31 липня, 17:13
5

Чому свято "Маковея" саме так називається, і чи пов’язано воно з маком

Основні тези
  • Свято Маковея в Україні поєднує християнські та язичницькі традиції, зокрема вшанування трав, квітів, меду та маку.
  • Назва свята Маковея може походити від вшанування братів Маккавеїв, які загинули за свою віру, або від народних традицій, пов'язаних із маком.

В Україні склалося цікаве переплетіння християнських та язичницьких традицій. Вони відобразилися і в традиціях, і у назвах свят.

Чому назва свята Маковея, розповідає 24 Канал, посилаючись на блог Діани Антоняк.

Дивіться також То як українською правильно – Даніель, Данило чи Даниїл: що треба знати про це ім'я 

Чому свято називається Маковея?

1 серпня православні християни відзначають одне з найбільших свят – Маковея чи Маковія.

Але це не єдина назва, у народі його називають:

  • Малий Спас
  • Спас на воді
  • Маковий Спас
  • Макотрус
  • Медовий Спас

Та чому свято це свято насить саме таку назву? Церковна назва свята – вшанування Животворчого Хреста Господнього.

Але християнське свято накладено на народні традиції вшанування трав та квітів, а ще – меду та маку.

Тому побутує дві версії, чому саме свято називається Маковея:

  1. За першою. Це народна назва, яка виникла через вшанування рослини – маку. Згодом його почали освячувати в церкві, щоб зілля набуло це більше цілющих та оберегових властивостей.
  2. За другою. Так українці інтерпретували церковну пам’ять про мучеників Маккавеїв, матері їх Соломонії та учителя їхнього Єлеазара, які згадуються в Старому Завіті. А слово "Спас" – означає тіло Хреста Спасителя.

Що таке Маковея: дивіться відео

Як виникло свято?

Свято виникло у Візантії в IX столітті. Частину Хреста Господнього виносили на вулиці Константинополя для освячення міста та захисту від хвороб, які часто траплялися в серпні. А на територію Київської Русі воно поширилося з приходом християнства. Ба більше, припускають, що князь Володимир охрестив киян саме 1 серпня.

До чого тут брати Маккавеї?

Одна з версій походження назви – від прізвища Маккавеї. У 166 році до нашої ери. сирійський цар Антіох Епіфан намагався примусити юдеїв зректися віри. Сім братів Макавеїв, їхня мати Соломонія та вчитель Елеазар прийняли мученицьку смерть, не зрадивши віру.

А саме слово "Маккавей" походить від арамейського maccaba"бойовий молот", прізвисько героя повстання Юди Маккавея.

Які українські традиції на Маковея?

Кожне українське свято має свій символізм та традиції. Саме у цей день освячували букети з квітів, у яких обов'язково мали бути колоски, чорнобривці та головки маку, і звісно – мед та мак. Які потім набували цілющих властивостей. А ще, не в усіх регіонах України, але у деяких у цей день, раз на рік споживали обрядову страву – шулики чи ламанці – коржі, які присмачують медом та поливою з перетертого маку.

Шулики з маком: дивіться відео

@klopotenko_chef

Маковея близько. У кожного на цей день є свій рецепт. Та цей - мій улюблений. Зберігайте та готуйте з любов’ю. А потім діліться з рідними Для тіста • Молоко — 350 мл • Борошно — 600 г • Львівські дріжджі сухі, 12 г — 1 упаковка • Олія — 3 ст. л. • Цукор — 1 ст. л. • Сіль — дрібка Для макової заливки: • Мак — 200 г • Вода — 400 мл • Молоко — 500 мл • Цукор — 100 г Приготування: 1. Змішайте всі сухі інгредієнти (борошно, Львівські дріжджі, сіль, цукор). 2. Додайте тепле молоко та олію. Замісіть м’яке тісто. 3. Накрийте і залиште підходити на 50 хвилин. 4. Розкачайте тісто, викладіть на деко з пергаментом. Випікайте 25–30 хвилин при 180°C до золотистості. 5. Охолодіть та поріжте (або поламайте) на шматки. 6. Залийте 500 мл молока, поставте під легкий гніт на 10 хв. Макова заливка: 1. Мак залити 400 мл води, варити 10 хв. 2. Процідити, додати цукор та перетерти мак у макогоні або блендері. 3. Далі залити маковим сиропом шулики і насолоджуватися️

♬ оригінальний звук - klopotenko_chef

Цього дня у селах відбуваються хресні ходи до водойм, освячення криниць, купання худоби – тому свято ще називають Мокрим Спасом.

Для когось це звичайний день, а для когось – особливе обрядове свято! Але гарна нагода скуштувати давню традиційну страву!