Як українці побудували успішний бізнес на вирощувані екзотичних грибів
Шиїтаке – це гриб, родом зі Східної Азії. Проте в Україні знайшлася родина, яка вирішила підкорити цей делікатес. Та виростити його в українських умовах.
І попри незвичність продукції, клієнтів в них не бракує. Адже крім цікавого смаку, шиїтаке допомагають діабетикам та сповільнюють ріст ракових клітин.
Читайте також: Поради успішних: Як започаткувати власний бізнес в Україні, – Ілля Кенігштейн
Все починалося з телеканалу "Діскавері". Лора переглядала програму про шиїтаке. І захотіла скуштувати гриби з такою чудернацькою назвою. Але знайти такий смаколик в Україні було неможливо. Тому вирішили з чоловіком виростити на дачі.
В той час родина якраз шукала вдалу ідею для бізнесу. Чоловік Лори довго прораховував, чи авантюрні шиїтаке – вдала ідея. Та й вкласти потрібно було чимало грошей.
Було дуже важко спрогнозувати попит на такий досить непоширений продукт, мало відомий продукт на українському ринку,
– розповів підприємець Андрій Савчук.
Проте, як виявилося, з ідеєю не прогадали. Чотири роки тому отримали перший врожай. І в першому ж магазині гриби пішли на ура. Основні клієнти – магазини та ресторани перміум-класу. Ціна теж відповідна – від 250 до 280 грн за кілограм.
Проте така вартість через те, що на вирощення гриба йде півроку. Та й доглядати за шиїтаке складно. Тільки абсолютно чисте приміщення, хороше оснащення, правильне повітря.
В планах підприємців нагодувати закордонного гурмана. Розпочнуть з Північної Європи, там українськими шиїтаке вже зацікавилися. І хоч потрібно пройти відповідну сертифікацію та збільшити виробництво, проте оптимістична родина справлялася і не з такими викликами.
Як приготувати гриб шиїтаке – дивіться в сюжеті.