Від салату до варення: 4 рецепти, які змінять уявлення про консервацію кабачків
Ні для кого не секрет, що українці обожнюють консервацію. Ця смачна традиція передається від бабусі до онуків, а кожна сім’я має коронні рецепти, з якими улюблені овочі та фрукти так добре смакують узимку.
Водночас щороку кожен прихильник закруток шукає, як законсервувати сезонні продукти по-новому. Цього сезону з цим запитом вирішила допомогти ТМ "Олейна". Бренд запросив професійних шеф-кухарів країни, які поділилися власними секретами щодо консервації, пише 24 Канал. З чого почати вже зараз, розповідаємо далі.
До теми Кулінарні майстер-класи та підтримка: як "Олейна" допомагає підопічним фонду "Діти Героїв"
За підтримки ТМ "Олейна"
Вересень – ідеальний час для домашніх заготовок з кабачка
Кабачок – один з найуніверсальніших овочів. Він добре смакує як самостійна страва, так і в різноманітних міксах, наприклад рагу. До того ж кабачки легко консервувати на зиму. А рецептів їх приготування у такий спосіб є безліч! Чи знали ви, що кабачки дуже популярні не тільки в українській, а й в світовій та зокрема азійській кухні? Відшукати найцікавіші рецепти сучасних страв з різних країн допоможе професійний шеф-кухар Дмитро Радченко.
До слова, чудовим доповненням на будь-який смак до повсякденних страв або до закруток стануть нові ароматні олії з травами від ТМ "Олейна": часник-базилік, орегано-базилік-розмарин, чилі-томат-базилік або томат-часник-базилік.
Звучить цікаво? Тоді мерщій готувати! А щоб максимально полегшити цей процес, залишаємо короткі відеоінструкції під кожним рецептом.
Салат Роял Карі з кабачків
Приготувати цю закрутку потрібно бодай для того, аби відчути взимку теплий аромат літа, в який вплітаються ноти індійських прянощів.
Пряний салат з кабачків пасує до птиці. Також може бути овочевим гарніром до макаронів чи каш. А ще він чудово смакує до темного хліба.
- Порцій: 2 банки по 0,5 літра
Інгредієнти:
- "Олейна" з травами (чилі, томат, базилік).
- 600 грамів кабачків;
- 200 грамів болгарського перцю;
- 5 штук перцю чилі;
- 200 грамів яблук;
- 6 грамів приправи карі;
- 6 грамів копченої паприки;
- 50 мілілітрів яблучного оцту;
- 60 грамів цукру;
- 12 грамів солі;
- 200 мілілітрів води.
Приготування:
- Помийте овочі. Яблуко і часник почистіть, з перцю видаліть насіння.
- Перець, яблуко та кабачок наріжте на скибочки.
- Налийте на пательню "Олейну" з травами (чилі, томат, базилік).
- Обсмажте овочі впродовж 5 хвилин.
- Подрібніть перець чилі та часник та помістіть їх на сковороду, тушкуйте кілька хвилин.
- Влийте яблучний оцет, 200 мілілітрів води та продовжуйте тушкувати на малому вогні 15 хвилин. Овочі повинні стати м’якими.
- Наприкінці додайте приправи.
- Готові овочі викладіть у чисті стерилізовані банки та щільно закрийте стерилізованими кришками.
- Переверніть банки, загорніть в ковдру та дайте охолонути.
- Після охолодження зберігайте банки в прохолодному темному місці.
Кабачки-гриль на зиму
Лише уявіть: за вікном зима, а ви відкриваєте банку кабачків гриль. Кухня відразу наповнюється ароматами літа і шашликів. Й відразу стає тепліше.
Так, кабачки-гриль "зігріють" будь-які страви та стануть в пригоді, коли потрібно швидко накрити святковий стіл. Ділимося рецептом!
- Порцій: 2 банки по 0,5 літра
Інгредієнти:
- "Олейна" з травами (розмарин, базилік, орегано);
- 1 кілограм кабачків;
- 200 грамів болгарського перцю;
- 500 мілілітрів води;
- 200 грамів помідорів;
- 75 грамів цукру;
- 40 мілілітрів яблучного оцту 6%;
- 6 грамів приправи "Копчена паприка";
- 10 грамів приправи "Для Гриля";
- 12 грамів солі;
- 5 грамів перцю чилі без насіння;
- 5 грамів часнику.
Приготування:
- Наріжте кабачки кільцями та замаринуйте їх в олії "Олейна" з травами з базиліком, розмарином, орегано.
- Обсмажте кабачки на гриль-сковороді з обох сторін до золотистої скоринки, після чого додайте до них приправу для гриля.
- Зніміть кабачки з гриля і щільно викладіть у стерилізовані банки.
- Закип’ятіть воду, залийте нею кабачки в банках і дайте настоятися протягом 15 хвилин, прикривши стерилізованими кришками.
- Далі обсмажте на грилі болгарський перець і помідор до появи золотистих смужок.
- Вилийте воду з банок з кабачками у сковорідку, додайте грильовані овочі, доведіть суміш до кипіння.
- Додайте сіль, копчену паприку, дрібно нарізаний часник і перець чилі.
- Доведіть все до кипіння і тушкуйте протягом 30 хвилин, після чого подрібніть блендером до однорідної консистенції.
- Влийте трохи оцту і варіть ще 5 хвилин на слабкому вогні.
- Скуштуйте соус, при необхідності додайте більше солі або перцю.
- Залийте готовим соусом кабачки в банках і закрийте стерилізованими кришками.
- Переверніть банки догори дном, перевірте їх на герметичність, обгорніть ковдрою та залиште до повного охолодження.
- Після цього зберігайте банки в прохолодному темному місці.
Кабачкова ікра ТОМ-ЯМ
Неймовірно смачне поєднання української і тайської класики. Звучить оригінально, а смакує екзотично витончено.
- Порцій: 2 банки по 0,5 літра
Інгредієнти:
- "Олейна" з травами (томат, часник, базилік);
- 1 200 грамів кабачків;
- 400 грамів моркви;
- 200 грамів ріпчастої цибулі;
- 10 грамів солі;
- 50 грамів пасти "Том Ям";
- 50 грамів томатної пасти;
- 30 грамів цукру;
- 20 грамів кореня імбиру;
- 6 грамів приправи "копчена паприка";
- 3 головки часнику;
- олія для приготування.
Приготування:
- Наріжте цибулю та моркву півкільцями.
- Обсмажте їх в олії "Олейна" з травами (томат, часник, базилік), але не довше 10 хвилин.
- Після цього додайте нарізані кубиками кабачки, подрібнений часник та трохи води.
- Тушкуйте суміш ще 40 хвилин, щоб овочі добре просочилися ароматами та стали м'якими.
- Збийте овочі блендером до однорідної консистенції.
- Потім додайте пасту Том Ям, томатну пасту, сіль, цукор та копчену паприку.
- Продовжуйте тушкувати овочеву суміш ще 10 хвилин.
- Готову ікру розлийте в стерилізовані банки та закрийте стерилізованими кришками.
- Переверніть банки догори дном, перевірте їх на герметичність, загорніть у ковдру та залиште до повного охолодження. Після охолодження зберігайте в прохолодному темному місці.
Варення з пряних кабачків
Хто сказав, що варення буває тільки солодке? Варіант на основі кабачків з солодкувато-гострими нотами нічим не поступається традиційним рецептам. Так, можливо, це звучить дивно, але, повірте, – смакує фантастично.
Таке варення буде прекрасним гарніром до будь-яких страв, особливо холодними вечорами. Як його приготувати – далі.
- Порцій: 2 банки по 0,5 літра
Інгредієнти:
- Олія "Олейна" Три Зерна;
- 1 500 грамів кабачків;
- 550 грамів цукру;
- 10 грамів перцю чилі;
- 50 грамів імбиру;
- 2 – 3 зірочки бодяну;
- 1 паличка кориці;
- 6 шт. гвоздики;
- 4 грами меленої кориці;
- 1 апельсин (цедра та фреш);
- 1 лимон (фреш).
Приготування:
- Наріжте кабачки дрібними кубиками. Обсмажте їх на олії до золотистого кольору, використовуючи "Олейна" Три Зерна.
- Додайте цукор і тушкуйте кілька хвилин.
- Для аромату використайте зірочку бодяну, паличку кориці та гвоздику.
- Тушкуйте на маленькому вогні до початку карамелізації.
- Додайте тертий імбир, свіжовичавлений сік і цедру одного апельсину, а також сік одного лимона.
- Тоненько наріжте перець чилі та додайте його в каструлю.
- Додайте дрібку меленої кориці та продовжуйте карамелізувати суміш ще 10 хвилин.
- Розлийте гаряче варення у стерилізовані банки, закрийте стерилізованими кришками.
- Переверніть банки догори дном, перевірте їх на герметичність, загорніть у ковдру та залиште до повного охолодження.
- Після охолодження зберігайте банки в прохолодному темному місці.
Зберігайте рецепти і нехай смакує!
Олейна, готуємо з любов'ю!