Від салату до варення: 4 рецепти, які змінять уявлення про консервацію кабачків

23 вересня 2024, 17:30
Читать новость на русском
СПЕЦПРОЄКТ

Ні для кого не секрет, що українці обожнюють консервацію. Ця смачна традиція передається від бабусі до онуків, а кожна сім’я має коронні рецепти, з якими улюблені овочі та фрукти так добре смакують узимку.

Водночас щороку кожен прихильник закруток шукає, як законсервувати сезонні продукти по-новому. Цього сезону з цим запитом вирішила допомогти ТМ "Олейна". Бренд запросив професійних шеф-кухарів країни, які поділилися власними секретами щодо консервації, пише 24 Канал. З чого почати вже зараз, розповідаємо далі.

До теми Кулінарні майстер-класи та підтримка: як "Олейна" допомагає підопічним фонду "Діти Героїв"

За підтримки ТМ "Олейна"

Вересень – ідеальний час для домашніх заготовок з кабачка

Кабачок – один з найуніверсальніших овочів. Він добре смакує як самостійна страва, так і в різноманітних міксах, наприклад рагу. До того ж кабачки легко консервувати на зиму. А рецептів їх приготування у такий спосіб є безліч! Чи знали ви, що кабачки дуже популярні не тільки в українській, а й в світовій та зокрема азійській кухні? Відшукати найцікавіші рецепти сучасних страв з різних країн допоможе професійний шеф-кухар Дмитро Радченко.

До слова, чудовим доповненням на будь-який смак до повсякденних страв або до закруток стануть нові ароматні олії з травами від ТМ "Олейна": часник-базилік, орегано-базилік-розмарин, чилі-томат-базилік або томат-часник-базилік.

Звучить цікаво? Тоді мерщій готувати! А щоб максимально полегшити цей процес, залишаємо короткі відеоінструкції під кожним рецептом.

Салат Роял Карі з кабачків

Приготувати цю закрутку потрібно бодай для того, аби відчути взимку теплий аромат літа, в який вплітаються ноти індійських прянощів.

Пряний салат з кабачків пасує до птиці. Також може бути овочевим гарніром до макаронів чи каш. А ще він чудово смакує до темного хліба.

  • Порцій: 2 банки по 0,5 літра

Інгредієнти:

  • "Олейна" з травами (чилі, томат, базилік).
  • 600 грамів кабачків;
  • 200 грамів болгарського перцю;
  • 5 штук перцю чилі;
  • 200 грамів яблук;
  • 6 грамів приправи карі;
  • 6 грамів копченої паприки;
  • 50 мілілітрів яблучного оцту;
  • 60 грамів цукру;
  • 12 грамів солі;
  • 200 мілілітрів води.

Приготування:

  1. Помийте овочі. Яблуко і часник почистіть, з перцю видаліть насіння.
  2. Перець, яблуко та кабачок наріжте на скибочки.
  3. Налийте на пательню "Олейну" з травами (чилі, томат, базилік).
  4. Обсмажте овочі впродовж 5 хвилин.
  5. Подрібніть перець чилі та часник та помістіть їх на сковороду, тушкуйте кілька хвилин.
  6. Влийте яблучний оцет, 200 мілілітрів води та продовжуйте тушкувати на малому вогні 15 хвилин. Овочі повинні стати м’якими.
  7. Наприкінці додайте приправи.
  8. Готові овочі викладіть у чисті стерилізовані банки та щільно закрийте стерилізованими кришками.
  9. Переверніть банки, загорніть в ковдру та дайте охолонути.
  10. Після охолодження зберігайте банки в прохолодному темному місці.

Кабачки-гриль на зиму

Лише уявіть: за вікном зима, а ви відкриваєте банку кабачків гриль. Кухня відразу наповнюється ароматами літа і шашликів. Й відразу стає тепліше.

Так, кабачки-гриль "зігріють" будь-які страви та стануть в пригоді, коли потрібно швидко накрити святковий стіл. Ділимося рецептом!

  • Порцій: 2 банки по 0,5 літра

Інгредієнти:

  • "Олейна" з травами (розмарин, базилік, орегано);
  • 1 кілограм кабачків;
  • 200 грамів болгарського перцю;
  • 500 мілілітрів води;
  • 200 грамів помідорів;
  • 75 грамів цукру;
  • 40 мілілітрів яблучного оцту 6%;
  • 6 грамів приправи "Копчена паприка";
  • 10 грамів приправи "Для Гриля";
  • 12 грамів солі;
  • 5 грамів перцю чилі без насіння;
  • 5 грамів часнику.

Приготування:

  1. Наріжте кабачки кільцями та замаринуйте їх в олії "Олейна" з травами з базиліком, розмарином, орегано.
  2. Обсмажте кабачки на гриль-сковороді з обох сторін до золотистої скоринки, після чого додайте до них приправу для гриля.
  3. Зніміть кабачки з гриля і щільно викладіть у стерилізовані банки.
  4. Закип’ятіть воду, залийте нею кабачки в банках і дайте настоятися протягом 15 хвилин, прикривши стерилізованими кришками.
  5. Далі обсмажте на грилі болгарський перець і помідор до появи золотистих смужок.
  6. Вилийте воду з банок з кабачками у сковорідку, додайте грильовані овочі, доведіть суміш до кипіння.
  7. Додайте сіль, копчену паприку, дрібно нарізаний часник і перець чилі.
  8. Доведіть все до кипіння і тушкуйте протягом 30 хвилин, після чого подрібніть блендером до однорідної консистенції.
  9. Влийте трохи оцту і варіть ще 5 хвилин на слабкому вогні.
  10. Скуштуйте соус, при необхідності додайте більше солі або перцю.
  11. Залийте готовим соусом кабачки в банках і закрийте стерилізованими кришками.
  12. Переверніть банки догори дном, перевірте їх на герметичність, обгорніть ковдрою та залиште до повного охолодження.
  13. Після цього зберігайте банки в прохолодному темному місці.

Кабачкова ікра ТОМ-ЯМ

Неймовірно смачне поєднання української і тайської класики. Звучить оригінально, а смакує екзотично витончено.

  • Порцій: 2 банки по 0,5 літра

Інгредієнти:

  • "Олейна" з травами (томат, часник, базилік);
  • 1 200 грамів кабачків;
  • 400 грамів моркви;
  • 200 грамів ріпчастої цибулі;
  • 10 грамів солі;
  • 50 грамів пасти "Том Ям";
  • 50 грамів томатної пасти;
  • 30 грамів цукру;
  • 20 грамів кореня імбиру;
  • 6 грамів приправи "копчена паприка";
  • 3 головки часнику;
  • олія для приготування.

Приготування:

  1. Наріжте цибулю та моркву півкільцями.
  2. Обсмажте їх в олії "Олейна" з травами (томат, часник, базилік), але не довше 10 хвилин.
  3. Після цього додайте нарізані кубиками кабачки, подрібнений часник та трохи води.
  4. Тушкуйте суміш ще 40 хвилин, щоб овочі добре просочилися ароматами та стали м'якими.
  5. Збийте овочі блендером до однорідної консистенції.
  6. Потім додайте пасту Том Ям, томатну пасту, сіль, цукор та копчену паприку.
  7. Продовжуйте тушкувати овочеву суміш ще 10 хвилин.
  8. Готову ікру розлийте в стерилізовані банки та закрийте стерилізованими кришками.
  9. Переверніть банки догори дном, перевірте їх на герметичність, загорніть у ковдру та залиште до повного охолодження. Після охолодження зберігайте в прохолодному темному місці.

Варення з пряних кабачків

Хто сказав, що варення буває тільки солодке? Варіант на основі кабачків з солодкувато-гострими нотами нічим не поступається традиційним рецептам. Так, можливо, це звучить дивно, але, повірте, – смакує фантастично.

Таке варення буде прекрасним гарніром до будь-яких страв, особливо холодними вечорами. Як його приготувати – далі.

  • Порцій: 2 банки по 0,5 літра

Інгредієнти:

  • Олія "Олейна" Три Зерна;
  • 1 500 грамів кабачків;
  • 550 грамів цукру;
  • 10 грамів перцю чилі;
  • 50 грамів імбиру;
  • 2 – 3 зірочки бодяну;
  • 1 паличка кориці;
  • 6 шт. гвоздики;
  • 4 грами меленої кориці;
  • 1 апельсин (цедра та фреш);
  • 1 лимон (фреш).

Приготування:

  1. Наріжте кабачки дрібними кубиками. Обсмажте їх на олії до золотистого кольору, використовуючи "Олейна" Три Зерна.
  2. Додайте цукор і тушкуйте кілька хвилин.
  3. Для аромату використайте зірочку бодяну, паличку кориці та гвоздику.
  4. Тушкуйте на маленькому вогні до початку карамелізації.
  5. Додайте тертий імбир, свіжовичавлений сік і цедру одного апельсину, а також сік одного лимона.
  6. Тоненько наріжте перець чилі та додайте його в каструлю.
  7. Додайте дрібку меленої кориці та продовжуйте карамелізувати суміш ще 10 хвилин.
  8. Розлийте гаряче варення у стерилізовані банки, закрийте стерилізованими кришками.
  9. Переверніть банки догори дном, перевірте їх на герметичність, загорніть у ковдру та залиште до повного охолодження.
  10. Після охолодження зберігайте банки в прохолодному темному місці.

Зберігайте рецепти і нехай смакує!
Олейна, готуємо з любов'ю!