До м’яса та гарнірів: рецепти небанальних соусів від Ольги Рябенко, які варто заготовити на зиму
Соуси – це невід'ємний компонент наших улюблених страв: чи то йдеться про м’ясо та рибу, чи про гарніри й салати. Та все ж мало які магазинні варіанти можуть позмагатися з домашніми соусами у насиченості смаку, багатстві ароматів та, звісно, натуральності.
Щоб цієї зими кожен міг насолоджуватися найсмачнішими домашніми соусами, ТМ "Олейна" разом з професійними шеф-кухарями країни підготувала цікаві рецепти, з якими законсервувати улюблені сезонні продукти буде ще простіше та швидше, пише 24 Канал. У цьому матеріалі ми публікуємо 4 смачні рецепти від відомої шеф-кухарки Ольги Рябенко.
До теми Від салату до варення: 4 рецепти, які змінять уявлення про консервацію кабачків
За підтримки ТМ "Олейна"
Олія – важливий інгредієнт та універсальна основа для домашніх соусів. До того ж вона покращить смак і аромат та навіть подовжить термін придатності заготовок. А яку олію обрати, розповідаємо далі.
Сливовий соус до мʼяса
Цей густий кисло-солодкий соус на зиму легко поєднується з будь-якими стравами, підкреслюючи їхній смак. Та все ж найкраще додавати його до м’яса. Соус вдало доповнюватиме легким димним присмаком стейки, ростбіф чи відбивні. До того ж в ньому можна замаринувати сире м'ясо.
Порція: 3 баночки по 200 грамів.
Інгредієнти:
- Олія "Олейна Традиційна" – 100 мілілітрів;
- Сині сливи (неочищені) – 1 кілограм;
- Часник (очищений) – 80 грамів;
- Цукор – 40 грамів;
- Перець чилі на свій смак;
- Томатний соус – 3 столові ложки;
- Сіль – 1 столові ложки.
Приготування:
- Сливу очищуємо від кісточок.
- Усі інгредієнти викладаємо в каструлю і перебиваємо блендером.
- Доводимо отриману суміш до кипіння.
- Кип’ятимо на середньому вогні 20 – 25 хвилин, періодично помішуючи.
- Вливаємо олію і готуємо ще 3 хвилини.
- Перетираємо через сито та розливаємо по стерилізованих банках.
Універсальний зелений соус
Зелений соус – це аромат та колір літа посеред зими. Універсальний та насичений – він увібрав найкращі властивості зелені, з якою будь-який гарнір, риба, мʼяса, супи та салати смакуватимуть ще краще.
Порція: 2 баночки по 350 грамів.
Інгредієнти:
- Олія "Олейна з травами базилік-часник" – 150 мілілітрів та по 1 столовій ложці налити зверху;
- Зелень (петрушка, кріп, базилік) – 300 грамів;
- Часник – 25 грамів;
- Оливки – 150 грамів;
- Сіль – 1 чайна ложка;
- Цукор – 1 чайна ложка;
- Лимонний сік – 1 столова ложка;
- Цедра лимона – 1/3 частина.
Приготування:
- В блендер додаємо всю зелень, часник, оливки, сіль, цукор, сік лимона, цедру лимона та запашну олію.
- Все добре збиваємо.
- Перекладаємо в стерилізовані баночки та додаємо зверху по 1 столовій ложці олії.
Такий соус також можна розлити по формочках і заморозити, зберігаючи в морозилці.
Український соус песто
Уявити сучасну кухню без песто неможливо. Його можна додавати до пасти, випічки, різноманітних гарнірів та салатів. Та сьогодні пропонуємо локалізовану українську версію цього соусу. Готувати її легко, а куштувати у холодні дні – надзвичайно приємно.
Порція: 1 баночка на 350 грамів.
Інгредієнти:
- Олія "Олейна з травами часник-базилік" – 130 мілілітрів.
- Кріп – 100 грамів;
- Базилік – 20 грамів;
- Сіль – 1 чайна ложка;
- Цукор – 1 чайна ложка;
- Часник – 20 грамів;
- Сік лимона – 1/2 штуки;
- Волоські горіхи (краще очищені) – 100 грамів;
- Твердий витриманий сир – 130 грамів.
Приготування:
- Усі інгредієнти перебиваємо в блендері до однорідної консистенції.
- Викладаємо в стерилізовану банку та додаємо зверху 2 – 3 столові ложки ароматної олії.
Важливо. В банці песто не повинен доходити до самої шийки, тож накладати соус краще "по плечі" банки. Простір, що залишився, заповнюємо олією. Товстий шар олії допоможе зберегти продукт та користь зелені.
Зберігати в холодильнику. Термін придатності – 1 рік. Після відкриття банки – 5 днів. Можна також помістити у морозильну камеру.
Абрикосовий кисло-солодкий соус
Фанатієте від кисло-солодкого соусу, який подають у закладах? Пропонуємо відтворити його вдома! Така заготовка – це справжнє сонце у банці. Добре смакуватиме з м'ясними та рибними стравами, а також печеними овочами чи смаженою картоплею.
Порція: 1 баночка на 500 грамів.
Інгредієнти:
- Олія "Олейна Традиційна" – 1 столова ложка;
- Нектарин (персики або абрикоси) – 500 грамів;
- Цукор – 300 грамів;
- Часник – 3 зубці;
- Імбир – 1 чайна ложка;
- Соєвий соус – 2 столові ложки;
- Яблучний оцет – 1,5 столової ложки;
- Томатний соус – 3 столові ложки;
- Гострий перець – 1 штука;
- Солодкий перець – 1 штука;
- Крохмаль – 1 столова ложка;
- Вода – 2 столові ложки.
Приготування:
- Очищуємо нектарини (персики або абрикоси) та перебиваємо з цукром, імбирем, часником та обома видами перцю за допомогою блендера.
- Переливаємо суміш у каструлю та ставимо на помірний вогонь.
- Доводимо суміш до кипіння, зменшуємо вогонь і варимо протягом 15 хвилин. Проціджуємо соус через сито.
- Змішуємо крохмаль з водою та додаємо до соусу, постійно помішуючи, поки він не загусне (до 5 хвилин).
- Знімаємо з вогню та додаємо соєвий соус, яблучний оцет, томатний соус, олію та варимо ще 1 хвилину.
Готуйте з любов’ю разом з "Олейна", додаючи неповторний смак у кожну страву!