На день міста у Львові варили куліш
На день міста у Львові варили куліш. Ця каша - традиційна страва українців, яку варять з часів Запорізької Січі.
“Пшоно чим добре, коли нападали татари і спалювали поля, то пшоно не горіло, пшениця вигорала, а пшоно не горіло. Його можна було зібрати і тому лишалось, тому основною їжею було при нападі татарів, що залишалось то пшоно і воно стало основною їжею на Січі і взагалі на Україні”, - каже пан Богдан.
Сьогодні козаки товариства "Кіш" варять кашу за стародавнім рецептом, на вогнищі.
“Стоплюються шкварки, тоді додається м’ясо, коли м’ясо практично готове додається морква, часник, цибуля, петрушка, корінь петрушки. Воно так само готується пережарюється, коли майже доготовлюється - заливаємо водою і додаємо пшоно”, - каже пан Юрій.
Готують куліш у такому казані близько чотирьох годин. Куліш, розповідають козаки, буває двадцяти видів: на сирі, бринзі, підбитий на яйці чи просто пісний. Аби каша вдалася, треба помішувати лише за годинниковою стрілкою та думати про хороше.
Зваривши, кулешем пригощали усіх безкоштовно. Львів’яни та гості міста цікавилися рецептом поживної каші.
“Це не те. Мені здається, що чоловіки найкраще його вміють готувати. У жінок це не вийде, як я не намагалася, але чоловіча рука у цій справі є дуже важливою”, - каже пані Ірина.
“В Білорусі такого не готують, тому дуже цікаво дивитися як в вас тут все роблять. Приїдемо додому також будемо готувати, але в печі напевно буде краще ніж на газі”, - каже пані Інна.
Окрім того, що варили куліш, сучасні козаки у Львові чеканили монети та стріляли із старовинної зброї.