Євген Клопотенко поділився історією свого найкращого Різдва та рецептом святкового калача

25 грудня 2024, 16:51
Читать новость на русском

За новим церковним календарем 25 грудня українці святкують Різдво Христове. Однак ніч і ранок був тривожний, оскільки Росія цинічно атакувала Україну у свято, спершу запустивши дрони, а потім ракети.

Попри це, редакція 24 Каналу продовжує публікувати матеріали у рамках спецпроєкту "До зустрічі на Різдво". Історією свого найкращого святкування поділився відомий шеф-кухар Євген Клопотенко. 

До слова Андрій та Джеффрі з гурту TVORCHI розповіли про своє найкраще Різдво та святкові традиції

За словами Клопотенка, його найкраще Різдво було два роки тому. Тоді шеф-кухар поїхав у село Криворівня Івано-Франківської області та вперше відсвяткував його з усіма українськими традиціями й правилами. 

Ходив до місцевої церкви, вчив і співав колядки, знайомився з обрядовою та традиційною їжею. Це було так атмосферно. Тоді я вперше скуштував холодні голубці з пшоном, а також – пісний борщ з вушками. Там я відкрив для себе святковий калач. Бо в моїй родині ніколи не готували різдвяний хліб, 
– розповів Євген. 

Євген Клопотенко зазначив, що хотів знайти все, що змінить його радянські погляди. 

І саме це Різдво допомогло мені переосмислити своє ставлення до української культури й показало, якою красивою, наповненою та цікавою вона може бути, 
– поділився шеф-кухар. 

Євген Клопотенко / Фото з інстаграму шеф-кухаря 

Євген Клопотенко поділився рецептом калача 

Інгредієнти

  • 150 мілілітрів молока;
  • 150 мілілітрів сироватки 0,09% жиру;
  • 15 грамів дріжджів;
  • 1 чайна ложка цукру;
  • 1 столова ложка борошна для опари (з загальної маси борошна);
  • 1 яйце;
  • 1 чайна ложка солі;
  • 1 столова ложка олії;
  • 35 грамів масла;
  • 530 грамів борошна;
  • 1 жовток для змащування.

Приготування 

  • Крок 1

Закипʼятіть 150 мілілітрів молока та 150 мілілітрів сироватки, змішайте та охолодіть до 36-37 градусів. У миску викладіть 15 грамів дріжджів і 1 чайну ложку цукру, влийте молоко та сироватку, додайте 1 столову ложку борошна з загальної маси борошна (530 грамів) та перемішайте. Дайте опарі підійти 30 хвилин.

  • Крок 2

Додайте в опару яйце, 1 чайну ложку солі, 1 столову ложку олії та 35 грамів розтопленого масла.

  • Крок 3

Всипте решту борошна та замісіть однорідне тісто. Борошна може піти трохи більше (десь на 1-2 столові ложки), все залежить від вологості борошна. Вимішуйте тісто близько 5 хвилин, потім накрийте рушником і дайте підійти 1 годину. Воно має вирости в 3-4 рази.

  • Крок 4

Викладіть готове тісто на стіл і розділіть на 2 частини. Розкачайте їх у джгути довжиною близько 70 сантиметрів (довгі ковбаски).

  • Крок 5

Закрутіть обидва джгути разом у косу. 

  • Крок 6

Зʼєднайте кінці коси, щоб вийшло коло, перекладіть калач на застелену пергаментом круглу залізну форму діаметром 27 сантиметрів та дайте підійти ще 15-20 хвилин. У цей час розігрійте духовку до 180 градусів.

  • Крок 7

Змастіть калач жовтком і випікайте 30-35 хвилин при 180 градусах.