Пригадайте, щоб нічого не пропустити: які 12 страв обов'язково мають бути на столі у Святвечір
19 грудня 2024,
16:01
Читать новость на русском
Святвечір – це день перед Різдвом та остання дата різдвяного посту. У цей день люди готуються до майбутніх різдвяних святкувань, дотримуючись традиції очищення через споживання овочевих страв. Зазвичай готують 12 пісних страв, серед яких традиційними є кутя, хліб, вареники та узвар.
Хоча м'ясо, яйця та молочні продукти на Святвечір заборонені, риба залишається прийнятним варіантом для тих, хто дотримується посту. Тож, які 12 страв мають бути на кожному столі у вечерю перед Різдвом, розповідає 24 Канал.
Читайте також За тиждень цей рецепт шукатимуть всі: готуємо пончики з шоколадною начинкою
12 страв, які обов'язково мають бути на столі на Святвечір
- Кутя – наші предки готували кашу з різних злаків, включаючи пшеницю, ячмінь і рис. Щоб покращити смак та поживність цієї основної страви, вони часто додавали до неї варення, мед, мак, родзинки та горіхи.
- Узвар – напій із сухофруктів має бути приготований заздалегідь. Він вимагає мінімального часу настоювання – 5 годин.
- Хліб, калачі, пиріжки – часник, бобові та монети поміщали в тісто, як засіб захисту від злих духів і нещастя, а також як засіб для залучення багатства.
- Вінегрет – інгредієнти традиційного салату мають глибоке символічне значення. Буряк уособлює кров, а морква і картопля – зв'язок з природою. Квасоля уособлює родинні зв'язки, а капуста асоціюється з силою. Солоні огірки та цибуля теж є традиційним доповненням цієї страви.
- Борщ – страва готується без додавання м'яса. Традиційно, це поєднання бурякового квасу, буряка, води та грибного відвару.
- Тушкована капуста з грибами – вірять, що така страва була джерелом здоров'я і довголіття.
- Голубці – у різних культурних контекстах капустяне листя пов'язане з темами продовження роду, миру та захисту вищих сил.
- Риба – за давньою традицією рибні страви незмінно прикрашають різдвяні столи, відображаючи значення перших апостолів Христа, багато з яких були рибалками. Найпоширеніші способи приготування включають смаження, соління та запікання.
- Вареники – приготування вареників є заповітним ритуалом, що символізує продовження роду та міцну дружбу. Сім'ї збираються разом, щоб долучитися до перевіреної часом практики ліплення вареників, сприяючи злагоді в родині на весь наступний рік. Обирають різні начинки, яка може включати капусту, картоплю, гриби, ягоди та сир.
- Капуста з горохом – у наших предків ця страва символізувала багатство і добробут, вважалася дуже корисною для організму.
- Пампухи – ця страва теж присутня щороку на кожному столі. Вона символізує добробут в домівці. Начинки можуть бути різноманітними, також полюбляють пусті пампухи.
- Печені яблука – наші предки запікали плоди просто цілком або, вирізавши серцевину, додавали всередину родзинки, горіхи, мед, посипали корицею або іншими прянощами.
Смачного!
А ви знаєте: як зробити, щоб із пампухів не витікала ягідна начинка.