Автентична українська кухня: три стародавні страви на Святвечір
Святвечір – особливе та сакральне свято для кожного українця. Під час цієї трапези згадують померлих, зустрічаються з близькими та традиційно готують особливі страви.
У цей вечір зазвичай готують дванадцять пісних страв, кожна з яких має своє символічне значення. Більше про три особливі святвечірні страви читайте у матеріалі 24 Каналу.
До теми Що наші предки готували на Новий рік: старовинні рецепти українських страв
Кутя
Ця страва бере початок ще з Давньої Греції та дослівно перекладається як "варене зерно". Кутя – це традиційна різдвяна страва. Її готують із вареної пшениці, збагачуючи медом і маком, кожен інгредієнт якої має глибоке символічне значення.
Пшениця уособлює жертву Богові, адже вона є основою життя і даром землі. Мак символізує невинно пролиту кров і мучеництво, нагадуючи про страждання і жертовність. Мед, зі свого боку, є символом Божої мудрості, слова і чистоти, надаючи страві особливого значення у святковий вечір.
- Час: 2 години 45 хвилин
- Порцій: 4
Інгредієнти:
– 250 грамів пшениці;
– 100 грамів родзинок;
– 100 грамів маку;
– 100 грамів волоських горіхів;
– 100 грамів меду;
– 100 грамів цукру;
– 1 дрібка солі.
Приготування:
- Пшеницю замочіть у чистій воді на ніч або на 4 – 5 годин.
- Після замочування добре промийте, залийте 0,5 літра води, додайте дрібку солі та варіть на слабкому вогні протягом 1 – 1,5 години, доки вона не стане м’якою.
- Волоські горіхи подрібніть.
- Мак залийте окропом і залиште на 10 – 15 хвилин.
- Потім злийте воду, додайте цукор і перебийте мак блендером до однорідності.
- Якщо бажаєте, мак можна одразу змолоти на ручному млині без попереднього замочування.
- Родзинки промийте, залийте окропом і залиште на 10 – 15 хвилин. Після цього злийте воду.
- Мед розчиніть у невеликій кількості теплої води, щоб вийшов медовий сироп.
- Заправте пшеницю подрібненими горіхами, маком, родзинками та медовим сиропом.
- Залиште кутю настоятися на кілька годин перед подачею, щоб усі смаки поєдналися.
Узвар
Про цей особливий напій згадується ще в літописах та монастирських рукописах під назвами "звар" або "взвар". Традиційно його готують із сушених фруктів, які спеціально заготовляють ще з осені.
- Час: 3 години
- Порцій: 4
Інгредієнти:
– 100 грамів сушеної груші;
– 100 грамів сушених яблук;
– 100 грамів сушеної вишні;
– 100 грамів сушеної сливи;
– 50 грамів родзинок;
– 1 склянка цукру або до смаку;
– 1 літр води.
Приготування:
- Ретельно переберіть та промийте сушені фрукти.
- Помістіть їх у каструлю та залийте чистою водою.
- Додайте цукор або, за бажанням, замініть його медом для більш ніжного смаку.
- Варіть напій на малому вогні протягом 3 – 4 годин, щоб фрукти віддали свій аромат та насиченість.
- Після варіння залиште узвар охолоджуватися в прохолодному приміщенні на кілька годин.
- Це дозволить напою настоятися та стати ще більш ароматним і смачним.
Пісний борщ
Про борщ згадує німецький мандрівник Мартін Ґруневеґ ще у 1584 році. Під час подорожі Києвом він записав, що борщ був повсякденною їжею місцевих жителів, яку часто готували вдома. Вже у XVII столітті борщ згадується в різних документах як звична страва українців, що свідчить про його поширеність і різноманітність варіантів приготування.
У 2022 році ЮНЕСКО внесла культуру приготування українського борщу до Списку нематеріальної культурної спадщини. Через таку любов та неймовірну кількість рецептів борщ заведено готувати і на Святвечір, проте особливий його різновид – пісний борщ.
- Час: 1,5 години
- Порцій: 4
Інгредієнти:
– 4 картоплини;
– 2 буряки;
– 1 морква;
– пів невеликої головки капусти;
– 2 помідори або 2 столові ложки томатної пасти;
– 3 зубчики часнику;
– 2 літри води;
– сіль, перець до смаку.
Приготування:
- Ретельно промийте всі овочі та очистьте їх.
- Картоплю, моркву та буряк наріжте середніми кубиками. Якщо бажаєте, моркву та буряк можна натерти на тертці. Капусту нашаткуйте дрібно. Помідори очистьте від шкірки та подрібніть ножем. Часник пропустіть через прес.
- У каструлю налийте близько 2 літрів води та доведіть до кипіння. Викладіть в окріп картоплю, моркву, буряк та капусту.
- Додайте подрібнені помідори або томатну пасту, часник та спеції до смаку. Накрийте кришкою та дайте борщу трохи настоятися після варіння.
- Розлийте гарячий борщ у тарілки та прикрасьте свіжою зеленню перед подачею.
Він такий смачний: як приготувати торт "Карпатка".