Які гарячі страви на Новий рік і Різдво готують в Україні: найкращі ідеї для святкового столу

19 листопада 2024, 08:07
Читать новость на русском

Зимові свята в Україні – це час, сповнений традицій і особливих смаколиків. Від запеченої птиці до ароматної риби – кожна страва створює атмосферу свята та затишку в домі.

Святковий стіл наповнений гарячими стравами, що тішать розмаїттям і смаком, інформує 24 Канал. Ще з дитинства багато хто пам'ятає, як мама чи бабуся готували страви, які подавали лише раз на рік, роблячи цей час по-справжньому особливим.

Цікаво Тут немає олів’є чи шуби: 10 найкращих салатів на Новий рік

Курка фарширована млинцями

  • Час: 2 години
  • Порцій: 6

Інгредієнти:
– 1 курка;
– 6 – 10 млинців;
– 250 – 300 грамів печериць;
– 100 – 150 грамів твердого сиру;
– 2 яйця;
– 1 цибулина;
– 3 – 4 зубчики часнику;
– зелень – за бажанням;
– 1 – 2 столові ложки рослинної олії.

Приготування:

  1. Спочатку у тушки курки відріжте зайву шкіру і жир.
  2. Зніміть шкірку, залишивши її на крилах і ніжках, після чого присипте сіллю до смаку.
  3. Для начинки очистьте зубчики часнику і подрібніть їх у блендері.
  4. Додайте до часнику м’ясо курки, очищене від кісток, і подрібніть усе до стану фаршу. За бажанням можна скористатися м’ясорубкою.
  5. У фарш додайте подрібнену зелень, сіль і перець до смаку.
  6. Гриби та цибулю наріжте дрібно й обсмажте на олії до золотистого кольору, трохи підсоливши.
  7. Додайте обсмажені гриби та цибулю у фарш і подрібніть у блендері до дрібних шматочків. Начинка готова.
  8. Начиніть млинці: викладіть млинець на тарілку, нанесіть фарш із грибами, розрівняйте ложкою, а зверху посипте натертим твердим сиром. Згорніть млинці рулетами.
  9. У невеликій ємності збийте яйце з тертим сиром.
  10. Перейдіть до підготовки курки.
  11. Спочатку зашийте верхню частину шкіри (де була шия), потім викладіть перший шар млинців.
  12. Змастіть млинці яйцем із сиром, викладіть другий шар і зашийте низ курки.
  13. Кількість млинців залежить від розміру тушки.
  14. Зв’яжіть шпагатом крила й ніжки курки, потім помістіть її в духовку.
  15. Запікайте тушку при температурі 180 градусів протягом години.

Свинина з апельсинами

  • Час: 35 хвилин
  • Порцій: 6

Інгредієнти:
– 1,5 – 2 кілограми корейки, шиї або нежирного шпику;
– 200 мілілітрів білого сухого вина;
– 2 столові ложки гірчиці;
– 1 лимон;
– 1 апельсин;
– 4 – 6 зубчиків часнику (подрібнених або видавлених через прес);
– 3 столові ложки олії;
– 1 столова ложка солі;
– 1 чайна ложка чорного меленого перцю.

Приготування:

  1. Змішайте біле вино, гірчицю, олію, сіль і перець. Додайте подрібнений часник. З лимона і апельсина вичавіть сік, додайте його до суміші вина і спецій. Цедру не викидайте! 
  2. Перев’яжіть свинячу корейку або бекон ниткою, щоб надати м’ясу більш компактну форму.
  3. Помістіть м’ясо в мішечок або посуд.
  4. Залийте маринадом і додайте подрібнену цедру цитрусових.
  5. Закрийте пакет і поставте в холодильник мінімум на 8 годин, а краще – на 24 години.
  6. Наступного дня розігрійте духовку до 180 градусів.
  7. Викладіть м’ясо у жаровню. Запікайте без кришки приблизно 60 – 80 хвилин, враховуючи 20 хвилин на кожні 500 грамів м’яса.
  8. Вийміть з духовки, накрийте фольгою і залиште на 10 хвилин.
  9. Наріжте свинину тонкими скибочками для бутербродів або подавайте на тарілці з улюбленими начинками!

Глазурований гусак з соусом та овочами

  • Час: 3 години
  • Порцій: 6

Інгредієнти:
– 4-кілограмовий гусак;
для начинки:
– 10 скибок хліба;
– 2 стебла селери;
– половина цибулини;
– 1 морква;
– 2 яблука;
– 3 зубчики часнику;
– жменя журавлини;
– 1 столова ложка гвоздики;
– 2 столові ложки майорану;
– 2 столові ложки полину;
– жменя чебрецю;
– 100 грамів бекону;
– 2 жовтки;
– чверть шматка вершкового масла;
– 6 – 7 столових ложок гусячого бульйону;
– сіль, перець – до смаку;
гарнір:
– половина цибулини;
– 1 стебло селери;
– 1 морква;
– 3 – 4 шматки яблук;
– 3 – 4 сушені сливи;
– кілька лаврових листів;
– 400 мілілітрів залишкового гусячого бульйону;
– 2 склянки овочевого бульйону;
для глазурі:
– 2 – 3 чайні ложки солі;
– кленовий сироп – до смаку;
– трохи теплої води;
для соусу:
– рідина з жаровні;
– біле вино – до смаку;
– 2 чайні ложки чорниці;
– за бажанням: трохи кукурудзяного крохмалю;
– сіль, перець – до смаку.

Приготування:

  1. Приготуйте начинку: наріжте 10 скибочок кубиками.
  2. Стебла селери розріжте вздовж навпіл і дрібно наріжте.
  3. Половину цибулі та морквину наріжте дрібними кубиками і викладіть усе в миску.
  4. Потім дрібно наріжте 2 яблука, 3 зубчики часнику і додайте жменю журавлини.
  5. У начинку в миску додайте спеції: гвоздику, майоран, полин, подрібнений свіжий чебрець.
  6. Додайте дрібно нарізаний бекон до смаку, потім 2 жовтки і чверть розтопленого масла.
  7. Залийте все 6 – 7 столовими ложками гусячого бульйону, приправте сіллю і перцем, ретельно перемішайте.
  8. Очищеного і підготовленого гусака посоліть, наповніть начинкою і закрийте отвір.
  9. Викладіть гусака в жаровню, можна не прямо на її дно, а на решітку, яка захистить м’ясо від "плавання" в жирі.
  10. Зовні гусака посоліть і додайте в сковороду нарізані овочі: цибулю, моркву, селеру і 3 – 4 шматочки яблука. Додайте 3 – 4 сушені сливи і кілька лаврових листків.
  11. Залийте овочі бульйоном, що залишився, і 2 склянками овочевого бульйону.
  12. Накрийте деко кришкою і поставте в попередньо розігріту духовку (конвекція 180 градусів) на 1,5 години.
  13. На кожен кілограм м’яса розраховуйте годину запікання.
  14. Через 1,5 години вийміть гусака з духовки, злийте жир зі сковороди, накрийте кришкою і поставте в духовку ще на 1,5 години. Після 3 годин знову вийміть гусака, злийте зайвий жир, залишивши овочі та спеції в жаровні. Поверніть гусака в жаровню і додайте овочевий бульйон. Накрийте кришкою і запікайте ще 30 хвилин.
  15. Через 3,5 години вийміть гусака з жаровні.
  16. Процідіть рідину з овочами через сито.
  17. Поверніть гусака у форму для запікання і готуйте останні пів години без кришки, підвищивши температуру до 210 градусів і увімкнувши гриль на конвекцію.
  18. Приготуйте глазур: змішайте 2 – 3 чайні ложки солі з невеликою кількістю кленового сиропу та теплої води. Змащуйте гусака цією глазур’ю кілька разів протягом останніх 30 хвилин запікання. Коли одна сторона стане золотисто-коричневою, переверніть гусака на іншу сторону і продовжуйте змащувати глазур’ю.
  19. Для соусу ретельно відіжміть овочі з жаровні через сито, зішкребіть мелені овочі з зовнішньої сторони сита і додайте їх до рідини.
  20. Закип’ятіть рідину разом із меленими овочами, додайте біле вино і 2 чайні ложки чорниці. При необхідності приправте перцем і сіллю. Якщо соус вийде занадто рідким, загустіть його кукурудзяним крохмалем.
  21. Подавайте гусака з улюбленими додатками. Начинка дуже ароматна і ситна, тому її можна подавати окремо або разом із гусаком за бажанням.

Лосось у соусі з хрону

  • Час: 25 хвилин
  • Порцій: 4

Інгредієнти:
– 1000 грамів філе сьомги;
– 20 грамів освітленого вершкового масла;
– 100 грамів цибулі;
– 100 грамів шпинату;
– 250 грамів вершків 30%;
– 40 грамів хрону;
– спеції: сіль, перець, лимонний сік, чебрець – до смаку.

Приготування:

  1. Промийте рибу, очистьте від кісток і шкіри.
  2. Знову промийте, висушіть і наріжте поздовжніми смужками шириною близько 5 сантиметрів.
  3. Розігрійте вершкове масло у сковороді.
  4. Обсмажте рибу на вершковому маслі приблизно 7 – 10 хвилин з кожного боку, стежачи, щоб вона залишалася ніжною.
  5. Вийміть лосось зі сковороди та відкладіть.
  6. У тій самій сковороді обсмажте дрібно нарізану цибулю та шпинат. Коли шпинат розм’якне, додайте вершки та хрін.
  7. Приправте сіллю, перцем, чебрецем і соком половини лимона. Доведіть до кипіння і готуйте, поки соус не загусне.
  8. Поверніть рибу до соусу, накрийте кришкою і тушкуйте близько 2 хвилин.
  9. Подавайте блюдо з улюбленими гарнірами.

На будь-який смак: цікаво добірка з салатами на Новий рік.