Укр Рус
11 грудня, 12:40
3

Суп том ям визнали культурною спадщиною ЮНЕСКО: пікантний рецепт страви на 15 хвилин

Культовий тайський суп том ям кунг офіційно визнано культурною спадщиною ЮНЕСКО. Ця традиційна страва, яку шанують в Таїланді та Лаосі.

Тепер страва входить до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства. Про це повідомляє 24 Канал з посиланням Bangkok Post. Нижче ви також знайдете рецепт том яму, який легко відтворити вдома.

Читайте також Гості благатимуть добавки та рецепту: готуємо грибну юшку по-закарпатськи

Суп том ям визнали культурною спадщиною ЮНЕСКО

ЮНЕСКО офіційно визнала тайський суп том ям кунг, додавши його до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства. Це важливе рішення було прийнято під час зустрічі в Асунсьйоні, Парагвай.

Том ям – знаменитий гострий суп, який є основною стравою тайської кухні. Традиційно його подають разом із рисом. Зазвичай він готується на рибному або курячому бульйоні, але страва нещодавно привернула увагу ЮНЕСКО завдяки сучасній варіації з креветками та кокосовим молоком.

Основні інгредієнти також включають корінь калгану, листя лайма та перець чилі, які надають страві виразного смаку та аромату.

Том ям кунг відбиває спосіб життя тайців. Ця страва походить з прибережних сільськогосподарських громад на Центральних рівнинах,
– прокоментувала Судаван Вангсупхакийкосол.

До списку нематеріальної культурної спадщини людства вже входять 4 елементи культурної спадщини Таїланду: танець у масці Кхон, танець Нора, тайський масаж та фестиваль Сонгкран.

Рецепт тайського супу том ям

  • Час: 20 хвилин
  • Порції: 2

Інгредієнти:
– 2 курячі грудки; 
– 200 грамів очищених креветок; 
– 200 мілілітрів кокосового молока; 
– 2 лемонграсу; 
– 1 лайм; 
– 3 штуки лайма кафрського, листя; 
– 200 грамів глив; 
– 2 червоних перці чилі; 
– 2 цибулі шалот; 
– 3 зубки часнику; 
– 10 грамів тайського імбиру; 
– 3 столові ложки рибного соусу; 
– сіль на смак;
– цукор на смак; 
– олія – на смак; 
– 10 грамів кінзи свіжої.

Приготування:

  1. Курячу грудку поріжте на шматки, залийте холодною водою, посоліть і поставте варитися на бульйон – не більше 2 літрів.
     
  2. Поки вариться бульйон, підготуйте гостру пасту том ям для супу. Спершу гостре пюре. На відрізі фольги сформуйте бортики, викладіть цибулю, часник, гострий перець, полийте олією. Викладіть на деко і запікайте в духовці, доки на краях овочів не утворяться "підпалини".
     
  3. Запечені овочі перекладіть у блендер. Додайте рибний соус і перебийте до однорідності.
     
  4. Процідіть бульйон від м'яса. Додайте в нього порізаний  на шматочки завдовжки близько 5 сантиметрів лемонграс, листя кафрського лайма і варіть 5 хвилин. Додайте порізані гливи і перець чилі, що залишився. Варіть ще 5 хвилин.
     
  5. Перелийте в суп гостре пюре з блендера і додайте готові креветки. Доведіть суп до кипіння. Додайте дрібку цукру для балансу смаків, перевірте на сіль.
     
  6. Тепер вичавіть лайм і долийте кокосове молоко. Дайте закипіти та вимкніть вогонь. Притрусіть суп порізаною кінзою.

Том ям готовий!

Сподобався рецепт? Тоді ловіть 3 смачні начинки для батату запеченого в духовці.