Напис "майонез" на етикетці не завжди свідчить про якість: як не купити підробку
Майонез – це густий соус, який часто використовують українці. Зазвичай його готують з олії, яєчних жовтків, лимонного соку або оцту та приправ.
На українському ринку представлено велику кількість брендів, що виробляють майонез, інформує Смачно 24. Проте, якщо копнути глибше, не кожен продукт, на етикетці якого написано "майонез", є ним насправді. Розповідаємо, як не попастися на підробку.
Не пропустіть Як уникнути розбризкування олії під час смаження: збережіть кухню та руки чистими
Що таке справжній майонез
Вважається, що майонез виник у Франції у 18 столітті та названий на честь міста іспанського Маон. Завдяки насиченому смаку та гладкій текстурі він став універсальним інгредієнтом і швидко набув популярності. Його використовують для приготування сендвічів, салатів, соусів і заправок.
Як купити якісний продукт
Згідно з нормами Державного стандарту України "Майонези та соуси майонезні", майонез має бути однорідним, сметаноподібним, з поодинокими бульбашками повітря. Текстура повинна бути густою. Колір – від білого до кремового.
До складу майонезу мають входити жовтки курячих яєць, олія, оцет і сіль. Олія, яку використовують для виробництва, повинна бути рафінованою. Дозволяється додавати спеції, смакові добавки, прянощі та гірчицю.
Які продукти не можна назвати майонезом
У складі справжнього майонезу мають бути два обов'язкові інгредієнти – олія і яєчний жовток або цільні яйця. Якщо на упаковці немає яєчного жовтка, яєць або яєчного порошку, то перед вами не майонез, а майонезний соус.
Оригінальний майонез повинен мати жирність не менше 50%. Якщо цей відсоток менший, то це не справжній майонез.
Іноді виробники можуть вказувати неправдивий відсоток жирності, але це легко перевірити вдома. Витисніть у склянку з водою трохи майонезу. Якщо крапля опускається на дно, то майонез має низький відсоток жирності.
Майонез можна приготувати вдома: покроковий рецепт від Ектора.