Є правила, які не варто порушувати: чому сушені гриби пліснявіють

24 листопада 2024, 10:34
Читать новость на русском

Для того, щоб смакувати грибами взимку, необов’язково їх заморожувати чи маринувати – можна засушити. Щоб уникнути появи плісняви, слід знати кілька секретів.

Дбайливо зібрані та засушені гриби можуть запліснявіти. Щоб цього уникнути, потрібна правильна підготовка та організація самого процесу сушіння. Як не наробити помилок – розповідає 24 Канал з посиланням на Onet.

Цікаво На свята стане у пригоді: як зробити досконалим навіть найтвердіший шматок сала

Підготовка грибів до сушіння

Перший крок – правильна підготовка. Обирайте лише добірні, непошкоджені гриби. Сушити варто лише ті, в безпеці яких ви впевнені. Важливо враховувати не лише сорт грибів, а й місце, де вони були зібрані, адже гриби вбирають усі речовини з навколишнього середовища.

Замочувати гриби перед сушінням не рекомендується, а миття краще уникати. Для очищення від бруду скористайтеся щіткою або перевіреним способом із борошном – посипте ним гриби, обережно перемішайте, а потім промийте холодною водою. Такий метод ефективний і зменшує ризик плісняви.

Як уникнути плісняви

Правильне зберігання – ключ до успіху. Сушені гриби необхідно тримати в сухому місці з гарною вентиляцією. Вологість і тепло – головні причини псування. Уникайте герметичних контейнерів, які створюють конденсат і сприяють появі плісняви.

Найкращий варіант – паперові пакети, які дозволяють повітрю циркулювати та захищають гриби від зайвої вологи. Не зберігайте гриби на кухні, адже під час приготування їжі вологість і температура підвищуються, що створює несприятливі умови. Ідеальне місце – сухе, прохолодне приміщення з гарною вентиляцією, якомога далі від прямих сонячних променів і вологи.

Як приготувати сушені гриби

Сушені гриби – звичний інгредієнт для різдвяних страв. Їх додають у підливи, юшки, вареники чи тушковану капусту. Перед приготуванням гриби слід замочити в теплій воді на 3 години, а краще – на ніч. Це скоротить час термічної обробки та допоможе зберегти цінні властивості продукту.

Дізнайтеся деталі: що не варто їсти у новорічну ніч