Укр Рус
20 серпня, 17:27
3

Сіль і сода вже давно неефективні: як зварити яйця, щоб шкаралупа відходила за секунду

Основні тези
  • Експерти рекомендують класти яйця безпосередньо в киплячу воду, щоб білок коагулював і створював паровий бар'єр.
  • Яйця потрібно варити 10 хвилин і потім негайно охолодити в крижаній воді, щоб зупинити процес приготування і полегшити чищення.

Секрет досягнення ідеально гладкого яйця криється не в кулінарних хитрощах, а у звичайних принципах фізики. І мовиться не про сіль або харчову соду – ці методи вже давно визнані неефективними.

Надокучливий процес очищення яєць маленькими шкарлупинками легко перетворити на справжнє задоволення. Знадобиться лише знання про температуру та час, пише 24 Канал з посиланням на Pixelinform.

Читайте також Без варіння та мікрохвильовки: 2 лайфхаки, які в рази прискорять приготування голубців

Який ключ до успіху ідеального очищення яєць?

  • Кладіть яйця в окріп

Всупереч поширеній думці, практика варіння яєць у холодній воді ставиться під сумнів, оскільки експерти пропонують класти яйця безпосередньо в киплячу воду. Обґрунтування такої методики полягає в тому, як білки реагують на вплив тепла. 

Коли холодне яйце занурюють в окріп, білок негайно коагулює, створюючи бар'єр, який допомагає запобігти його прилипанню до шкаралупи. Цей процес створює тонкий шар пари між яйцем і шкаралупою, що полегшує його очищення.

Опускати яйця в киплячу воду слід за допомогою ложки, що допоможе йому не тріснути.

  • Дотримуйтеся точного часу

Тоді важливо точно дотримуватися часу. Щоб забезпечити повністю твердий жовток і уникнути гумової текстури, рекомендується варити яйце рівно 10 хвилин після того, як воно досягне кипіння. Якщо варити яйце менше, то, попри різні способи приготування, білок може стати ніжним і прилипнути до шкаралупи. 

Як тільки таймер сповістить вас про завершення приготування, важливо негайно розпочати процес охолодження.


Як зварити яйця, які ідеально чистяться / Фото Unsplash

  • Влаштуйте крижану ванну

Після варіння яйце зберігає тепло і продовжує готуватися навіть після того, як його знімають з вогню. Щоб зупинити цей процес і уникнути утворення непривабливого сірого обідка навколо жовтка, необхідно помістити яйця в крижану воду.

Різка зміна температури змушує білки стискатися, створюючи щілину між яйцем і шкаралупою, що й полегшує чищення. Слід залишити яйця в крижаній воді щонайменше на 5 – 7 хвилин або до повного охолодження.

Спробуйте цей метод, і ви назавжди забудете про муки з чищенням яєць!

Якщо у вас виникли сумніви щодо свіжості яєць, слід провести кілька простих тестів, адже отруєння цим продуктом – серйозна річ. Як перевірити, чи свіже яйце – розповідає Смачно24.