Де більше кофеїну – в капучино чи лате: ідеальний рецепт ранкового напою

23 жовтня 2024, 08:45
Читать новость на русском

Ранкова кава – це вже особливий ритуал, без якого неможливо уявити собі сніданок. Хтось більше любить просто чорну каву, інші ж обирають лате чи капучино.

Лате та капучино – це популярні кавові напої на основі еспресо та молока, інформує Смачно 24. Проте їх рецептура відрізняється приготуванням, співвідношенням інгредієнтів та кількістю кофеїну.

Не пропустіть Одна помилка – і жодної користі: як правильно заварювати пакетований зелений чай

Рецепт лате

  • Час: 10 хвилин
  • Порцій: 1

Інгредієнти:
– 1 чайна ложка меленої кави;
– 100 мілілітрів води;
– дрібка кардамону;
– 200 мілілітрів молока;
– цукор – до смаку (за бажанням).

Приготування:

  1. У турку всипте каву та кардамон, влийте воду.
  2. Доведіть до кипіння, зніміть з вогню й дайте настоятися 1 – 2 хвилини.
  3. Підігрійте молоко (не варто доводити до кипіння).
  4. Використайте ручний спінювач, щоб зробити з молока піну.
  5. Вилийте каву у чашку, додайте підігріте молоко і зверху викладіть піну.
  6. За бажанням підсолодіть цукром.

Рецепт капучино

  • Час: 10 хвилин
  • Порцій: 1

Інгредієнти:
– 1 чайна ложка меленої кави;
– 100 мілілітрів води;
– 100 мілілітрів молока;
– цукор – до смаку.

Приготування:

  1. Спочатку зваріть міцну каву в турці: налийте воду, додайте каву та повільно нагрівайте. Як тільки з'явиться піна, зніміть турку з вогню, дайте піні осісти, потім ще раз підігрійте, не доводячи до кипіння. Так ваша кава стане по-особливому ароматною та матиме неймовірний післясмак.
  2. Одночасно підігрійте молоко на маленькому вогні. Після цього використайте ручний спінювач, щоб збити молоко в густу піну.
  3. Налийте каву в чашку. Обережно додайте спінену частину молока ложкою, щоб отримати шар піни зверху.

У якому напої більше кофеїну


Кількість кофеїну в лате і капучино приблизно однакова, оскільки обидва напої готують з одного шоту еспресо (міцної кави). Таким чином, ці напої містять від 60 до 70 міліграмів кофеїну. Проте капучино здається міцнішим через меншу кількість молока та більшу частку піни. Лате, навпаки, має більше молока, тому його смак м'якший.

Як правильно зберігати мед: добірка важливих порад.