Стрес, дешеві продукти і блекаути: як війна змінила харчові звички українців
Повномасштабне вторгнення Росії в Україну вплинуло не лише на економіку та повсякденне життя, а й на те, що їдять українці. Обставини війни змусили багатьох адаптувати свої харчові звички до нових реалій.
Повідомляє 24 Канал із посиланням на дослідження Gradus Research. Найбільше бюджет на харчування знизився у людей від 56 років.
Дивіться також Відомий ресторан української кухні згадали в різдвяному фільмі на Netflix
Як українці адаптують своє харчування під час війни
Згідно з опитуванням, з початку повномасштабного вторгнення майже половина українців (49%) змінили свої харчові звички. Найбільші зміни спостерігаються серед молоді віком 18 – 34 роки, де цей показник сягає 54%. Основними причинами таких змін стали зростання цін на продукти, тривалий стрес і наслідки атак Росії.
Чому українці змінили свій підхід до харчування / Інфографіка Gradus
Головним фактором, що вплинув на харчові звички, став стрес, на який вказали 83% опитаних. У результаті 49% респондентів почали харчуватися нерегулярно, 42% стали частіше вживати нездорову їжу, 41% повідомили про зниження апетиту, а ще 41% регулярно пропускають прийоми їжі. Крім того, 19% зазначили, що почали споживати більше алкоголю.
Як повномасштабне вторгнення вплинуло на харчові вподобання українців:
- 64% – українців надають перевагу дешевшим продуктам;
- 48% – частіше готують вдома;
- 59% – через блекаути обирають продукти тривалого зберігання;
- 50% – через блекаути обирають холодну їжу.
Бюджет на харчування також зазнав змін. Найбільше скорочення витрат спостерігається серед респондентів віком від 56 років, серед яких 77% почали економити.
Як змінився в українців бюджет на продукти / Інфографіка Gradus
Категорії продуктів, на яких економлять українці:
- 49% – кондитерські вироби;
- 48% – риба та морепродукти;
- 11% – базові продукти (хліб, олія, борошно, крупи, яйця, овочі).