Чи безпечно підігрівати каву в мікрохвильовці та чому змінюється смак

20 листопада 2024, 13:23
Читать новость на русском

Ранковий ритуал пиття кави – це не лише спосіб прокинутися, а й момент насолоди та налаштування на день. Аромат свіжозвареного напою створює особливу атмосферу, допомагаючи почати ранок з приємних емоцій.

Іноді буває, що ви приготували свою улюблену ранкову чашку кави, але через непередбачувані справи забули її випити. Коли ж ви повертаєтеся до чашки кави, то виявляєте, що вона вже холодна й вирішуєте підігріти в мікрохвильовці. Але коли ви робите ковток підігрітої кави, вона має дещо інший смак. Чому так відбувається розповідає 24 Канал з посиланням на Tho Chimps.

Дивіться також Не принесуть користі: які продукти не можна запивати чаєм

Чи втрачає кава кофеїн при нагріванні

Кава не втрачає кофеїн під час нагрівання. Причина в тому, що кофеїн – це стабільна сполука. Вона виробляється в зерні, коли кавове насіння дозріває.

Нагрівання кави в домашніх умовах не змінює кількість молекул кофеїну, що містяться в ній. Більша частина кофеїну в зернах витримує високі температури під час обсмажування за температури понад 200 градусів Цельсія.


Чи втрачає кава кофеїн при нагріванні / Фото iStock

Тому нагрівання кави в домашніх умовах за температури близько 100 градусів не впливає на вміст кофеїну в каві.

Чому смак підігрітої кави інший

Все залежить від швидкості, з якою екстрагуються сполуки, що містяться в каві. Приготування кави – це надточний процес, який, коли він відбувається точно, екстрагує саме ту кількість кожної сполуки, яка необхідна.

Солодкість, кислотність, гіркота – все це буде в ідеальній гармонії, коли ви приготуєте каву правильно.


Чому смак підігрітої кави інший / Фото iStock

Різні сполуки екстрагуються з різною швидкістю:

  • спочатку екстрагуються кислоти та жири – кислоти сприяють появі квіткового, фруктового смаку;
  • потім екстрагуються цукри – вони дають збалансований, солодкий смак;
  • кофеїн вивільняється в останню чергу – він приносить гіркоту.

Чому кава змінює смак при повторному нагріванні

Підігрівати каву – це все одно, що варити її заново. Ви додаєте більше тепла, що призводить до екстракції більшої кількості сполук.

Пам'ятайте, що смакові та ароматичні сполуки (кислотність, солодкість та їхні ароматичні супутники) екстрагуються першими. Отже, коли ви підігріваєте каву, ви порушуєте прекрасний баланс, який ви створили під час першого заварювання.


Чому кава змінює смак при повторному нагріванні / Фото iStock

Під час повторного нагрівання концентрація кофеїну у чашці може бути навіть трохи вищою. Це тому, що деякі частинки води випаровуються при повторному нагріванні, залишаючи в чашці трохи менше рідини.

Чи безпечно підігрівати каву

Розігрівання кави цілком безпечне, але варто бути обережним, якщо ваша кава містить молоко або вершки.

Відповідь на питання, де найкраще підігрівати каву – не така однозначна. Мікрохвильова піч найкраще зберігає смак, адже нагріває каву швидше, що залишає менше часу для випаровування летких сполук.

Однак існує версія, що краще готувати каву на повільному вогні на плиті, тому що вона м'якша.