Знижує ризик раку й покращує роботу кишківника: який продукт варто включити у свій раціон

8 листопада 2024, 13:02
Читать новость на русском

Насіння гарбуза – справжнє джерело цінних поживних речовин, яке позитивно впливає на організм людини. Вони багаті на вітаміни, мінерали, антиоксиданти та корисні жири, що підтримують здоров'я людини.

Вирізання гарбуза – чудове осіннє заняття, але подумайте двічі, перш ніж викидати гарбузове насіння. Насіння гарбуза має багато переваг для здоров'я і є поживною закускою, пише 24 Канал з посиланням на Cleveland Clinic.

Дивіться також Які два напої захищають печінку від хвороб

Гарбузове насіння є джерелом поживних речовин

Експертка Бет Червоні розповіла, що гарбузове насіння є джерелом рослинного білка та інших поживних речовин, які можуть діяти як антиоксиданти. Це своєю чергою може допомогти захистити організм від певних захворювань.

За її словами, гарбузове насіння містить білок дуже високої якості, що не поступається сої, та незамінні мікроелементи. Проте лікарі попереджають, що потрібно бути обачними, адже насіння гарбуза дуже легко переїсти.

Може знизити ризик розвитку раку

Дослідження показують, що дієти, багаті на гарбузове насіння, можуть мати протидіабетичні та протиракові властивості.

Також попередні дослідження показують, що гарбузова олія в поєднанні з пальмовою може допомогти полегшити гіперактивний сечовий міхур і захворювання простати, яке викликає проблеми з сечовипусканням.


Насіння гарбуза / Фото iStock

Гарбузове насіння може знизити ризик високого кров'яного тиску, серцевих захворювань та високого рівня цукру в крові. Ці переваги пояснюються високим вмістом магнію, цинку та жирних кислот у гарбузовому насінні.

Насіння гарбуза містить триптофан, амінокислоту, яка допомагає заснути. Цинк і магній також допомагають у цьому випадку.

Те, наскільки насіння гарбуза корисне, залежить від того, скільки ви їсте. Хоча гарбузове насіння є чудовим джерелом енергії, ним легко переїсти.

Інший фактор, який визначає, чи буде гарбузове насіння настільки ж поживним, як і смачним: спосіб його приготування. А саме, чи чистите ви його від шкаралупи.

Чи можна їсти насіння зі шкарлупою

Гарбузове насіння в шкаралупі є чудовим джерелом клітковини, але те, яке ви купуєте в магазині, може містити багато натрію. 


Насіння гарбуза / Фото iStock

"Гарбузове насіння без шкаралупи все ще містить велику кількість корисних для серця жирів і білків", – зазначає дієтологиня. Однак, за її словами, ви втрачаєте більшу частину клітковини.

Як каже фахівчиня, насіння гарбуза можна їсти сирим або смаженим. Після термічної обробки збільшується кількість антиоксидантів та полегшується процес перетравлення продукту.

Як і у випадку з більшістю продуктів з високим вмістом клітковини, з'їдання занадто великої кількості гарбузового насіння за один прийом може мати негативні наслідки.

Важливо! Цей матеріал має винятково інформаційний характер і не може бути основою для встановлення діагнозу або медичних висновків. Публікації на сайті засновані на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Якщо Вас турбують проблеми зі здоровʼям, обов’язково зверніться до лікаря.