Невролог назвала несподіваний продукт, який не варто їсти на сніданок

14 листопада 2024, 13:23
Читать новость на русском

Сніданок може допомогти правильно розпочати день, покращити концентрацію уваги та когнітивні функції. Та деякі продукти, які зазвичай входять до складу здорових сніданків, можуть ускладнювати роботу вранці та протягом дня.

Докторка Камала Вейгл розповіла про один із продуктів для сніданку, який люди часто вважають здоровим, але його споживання слід звести до мінімум, повідомляє 24 Канал з посиланням на Parade. Мовиться про гранолу.

Дивіться також Не принесуть користі здоров'ю: які продукти не можна запивати чаєм

Чи можна їсти гранолу на сніданок

За словами докторки, багато рецептів граноли містять деякі інгредієнти, які при постійному вживанні можуть спричинити короткострокові та довгострокові проблеми для вашого мозку та загального здоров'я.

Хоча гранола може здатися здоровим варіантом сніданку, її високий вміст цукру, калорійність і потенціал шкідливих жирів роблять її продуктом, який слід споживати в помірних кількостях або взагалі уникати,
– говорить Вейгл.

Доктор Вейгл каже, що цукор у гранулі часто міститься в кленовому сиропі, сухофруктах і меді, які додають для підсолоджування рецептів. Незважаючи на те, що гранола дуже смачна, огляд та метааналіз 2023 Nutrients показав, що надмірне довготривале споживання цукру може негативно вплинути на когнітивні функції.


Чи можна їсти гранолу на сніданок / Фото iStock

Зменшення споживання певних жирів, зокрема насичених, має вирішальне значення для роботи мозку та серця. Мета-аналіз 2020 року в журналі Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases показав, що люди, які споживають велику кількість насичених жирів, мають більший ризик інсульту.

Хоча багато мюслі містять цільні зерна, доктор Вейгл каже, що насправді вони часто мають низький вміст клітковини.

Здорова дієта, багата на клітковину та ферментовані продукти, може сприяти здоровому мікробіому кишківника, що позитивно впливає на настрій та зменшує тривожність,
– каже доктор Вейгл.


Чому гранолу не варто їсти зранку / Фото iStock

Крім того, дослідження, опубліковане в журналі Microbiome у 2021 році, показало, що люди з раціоном, позбавленим клітковини, частіше стикаються з когнітивними порушеннями.

Гранолу не можна повністю виключити зі столу, але доктор Вейгл каже, що є більш поживні способи розпочати день. Доктор Вейгл рекомендує на сніданок цільнозернову вівсянку, грецький йогурт з ягодами, яйця, цільнозерновий тост з авокадо чи смузі.

Важливо! Цей матеріал має винятково інформаційний характер і не може бути основою для встановлення діагнозу або медичних висновків. Публікації на сайті засновані на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Якщо Вас турбують проблеми зі здоровʼям, обов’язково зверніться до лікаря.