Українські фермери не поспішають збільшувати площі під овочами: у чому причина
- Українські фермери не збільшують площі під овочами через брак працівників та непередбачувані погодні зміни, незважаючи на високі ціни.
- Імпорт може компенсувати можливу нестачу овочів, а тепличні овочі вже почали надходити на ринок, хоча сезон відкритого ґрунту затримується через холодний травень.
Високі ціни на овочі продовжують вже кілька років триматися на ринках України. Це, начебто, повинно стимулювати фермерів збільшувати площі під ними, однак цього не відбувається.
Чому фермери не нарощують виробництво овочів
Президент Української плодоовочевої асоціації (УПОА) Тарас Баштанник розповів, що з огляду на високі ціни минулого сезону, для українських фермерів було б природно наростити площі під овочами, повідомляє 24 Канал із посиланням на AgroPortal.
Читайте також В Україні дешевшає цибуля: що цьому посприяло
Однак цього року не спостерігається суттєвого збільшення навіть серед тих виробників, які мали високі прибутки.
Господарства, що минулими роками гарно заробляли на овочах, цього сезону майже нічого не садять і не сіють, адже не впевнені, чи зможуть зібрати врожай — людей немає. Зростання площ стримують і погодні зміни, що стають усе більш непередбачуваними. Але основний чинник — все ж брак працівників,
– зазначає Тарас Баштанник.
Втім, на його думку, овочів в Україні буде достатньо. Навіть якщо по якійсь культурі буде "просадка", імпорт компенсує обсяги.
Зверніть увагу! Також президент УПОА додав, що вже як три тижні на ринок почали надходити тепличні овочі. Прогнози давати ще рано: зважаючи на холодний травень, сезон затягується. Старт овочів із відкритого ґрунту також відтерміновується.