Укр Рус
22 квітня, 10:01
2

Імпорт і споживання фундука останнім часом в Україні зростають

Основні тези
  • Україна розглядає можливості для реалізації фундука на внутрішньому ринку та експорт до Європи, з акцентом на імпортозаміщення.
  • Станом на січень цього року було імпортовано 140 тонн фундука, що свідчить про зростаючу популярність фундука в Україні.

В Україні збільшилося споживання фундука. Зростає як внутрішнє споживання, так і імпорт популярного інгредієнта у кондитерському виробництві.

Україна стала більше ввозити фундука

До 2021 року Україна була нетто-імпортером фундука, місткість вітчизняного ринку була на рівні 4 тисяч тонн фундука у шкаралупі, повідомляє 24 Канал із посиланням на AgroPortal.

Читайте також В Україні дешевшають тепличні огірки: чому падають ціни

За словами президента ВГО "Українська горіхова асоціація" Геннадія Юдіна, фундук до України завозиться переважно з Грузії, Туреччини та Азербайджану. Саме ці країни експортують горіх до ЄС. Про це він розповів під час вебінару "Новітня епоха фундукових садів. Назустріч успіху".

Сьогодні у нас вже є свій фундук, але майже 1 тисяча тонн ядра (4 тисячі тонн у шкаралупі) досі імпортується. За січень цього року було завезено 140 тонн фундука. Зростає популярність цього горіха як харчового продукту, його активно використовують у виготовленні смаколиків. Це сприяло як росту споживання, так і імпорту,
– зазначає Геннадій Юдін.

Важливо! За його словами, маючи географічні переваги, Україна розглядає напрямки реалізації фундука на внутрішньому ринку, а також на експорт до Європи. В "Українській горіховій асоціації" вважають, що першочергово потрібне імпортозаміщення того фундука, який закуповується. Це ніша, яку має зайняти вітчизняний виробник.