Укр Рус
28 жовтня, 12:01
2

На чому економить половина українців: як війна змінила наші харчові звички

Основні тези
  • 49% українців змінили харчові звички через стрес, підвищення цін і атаки Росії, зокрема нерегулярно харчуються, вживають нездорову їжу, мають знижений апетит і пропускають їжу.
  • 64% обирають дешевші продукти, 48% частіше готують вдома, 59% вибирають продукти тривалого зберігання через блекаути, а 50% обирають холодну їжу.
  • Найбільше економлять на кондитерських виробах (49%), рибі та морепродуктах (48%), базових продуктах (11%), причому 77% респондентів віком від 56 років зазначили зміни в бюджеті на харчування.

Джерело:

Gradus Research Company

Нещодавнє опитування свідчить про те, що з початку повномасштабного вторгнення 49 відсотків українців змінили свої харчові звички. На це вплинув стрес, російські атаки та інші фактори.

Як вплинула війна на харчування українців

Згідно з дослідженням, найвищий показник серед молоді віком від 18 до 34 – 54%. Одні з основних чинників, що мають вплив на харчування – це: підвищення цін на продукти, тривалий стрес і атаки Росії з їх наслідками, повідомляють у Gradus Research Company.

Читайте також В Україні росте попит на нетрадиційні види капусти: броколі, цвітну, брюссельську

Найбільший фактор впливу на харчування – стрес (83%). Як наслідок: 49% респондентів харчується нерегулярно, вживають більше нездорової їжі – 42%, мають знижений апетит (41%) і пропускають приймання їжі (41%). 19% стали більше вживати алкоголь.

Що вплинуло на харчування українців / Інфографіка Gradus Research Company

Як повномасштабне вторгнення вплинуло на вибір респондентів:

  • 64% – українців надають перевагу дешевшим продуктам;
  • 48% – частіше готують вдома;
  • 59% – через блекаути обирають продукти тривалого зберігання;
  • 50% – через блекаути обирають холодну їжу.

Також змінився бюджет на харчування. Найбільше зміни зазначили респонденти віком від 56 років – частка, що економить, становить 77%.

На яких категоріях економлять українці:

  • 49% – кондитерські вироби;
  • 48% – риба та морепродукти;
  • 11% – базові продукти (хліб, олія, борошно, крупи, яйця, овочі).