Вершкове масло стало одним з головних чинників росту продовольчої інфляції
Джерело:
InfagroЦіни на вершкове масло, на думку експертів, на світових ринках залишаться високими мінімум до листопада-грудня 2024 року. Ринок молочних жирів у світі нині досить розбалансований, а попит перевищує пропозицію.
Як вершкове масло провокує інфляцію
Під кінець липня в Україні вершкове масло опинилося серед головних драйверів росту продовольчої інфляції. В подальшому експерти прогнозують ще більш непередбачувану ситуацію.
Читайте також Молоко продовжує дорожчати в країнах ЄС: причина росту цін
Молочники пам'ятають помилки минулої осені, коли нестача запасів масла призвела до переорієнтації на імпортний товар, і тим було спровоковане підвищення ціни на масло-моноліт одразу на 25 – 30%. Деякі оператори ще в травні почали готуватися до зими і планувати стратегію запасів. Інші працюють без складів і продають товар на місяць вперед, тим самим збільшуючи волатильність цін сирого молока.
На думку експертів, поки ситуація не критична. Згідно з оцінками експертів, запаси вершкового масла на початок серпня є вищими, ніж ті, що були в аналогічний період минулого року. Але активізація експорту, про що свідчить найвищий місячний показник з весни минулого року, вже насторожує.
Важливо Девальвація гривні посилює ризики інфляції, оцінити її розвиток можна, порівнюючи внутрішні ціни на масло-моноліт та опції експорту (на графіку, для новозеландського товару розрахунково застосований часовий лаг на доставку).
Вартість імпортного масла порівняно з українським / Фото Infagro
Врівноважувати ситуацію буде український споживач, який "голосуватиме гаманцем". Неважко здогадатися, що в цьому випадку відбудеться скорочення внутрішнього попиту.