Укр Рус
8 жовтня, 11:01
2

В Україні переробили рекордні обсяги ріпаку: більше, ніж експортували

Основні тези
  • У вересні в Україні переробили рекордні більше ніж 250 тисяч тонн ріпаку, перевищивши експортний обсяг у 236 тисяч тонн.
  • Сповільнення торгівлі ріпаком пов'язане з очікуваним рішенням щодо звільнення від 10% експортного мита, що призвело до зменшення пропозиції ріпаку.

В Україні минулого місяця вийшли на рекордне перероблення ріпаку. Не останню роль у цьому зіграло зменшення експорту через 10-відсоткові мита.

В Україні більше переробили, ніж експортували ріпаку

У вересні цього року в Україні переробили максимальний місячний обсяг ріпаку, повідомляє 24 Канал із посиланням на "АПК-Інформ". Він склав трохи більше ніж 250 тисяч тонн.

Читайте також Європа очікує на рекордний врожай пшениці: скільки зерна планують зібрати 

Важливо! За словами аналітиків, уперше за тривалий час внутрішнє перероблювання перевищило місячний експорт даної культури (236 тисяч тонн).

Водночас у кінці вересня – на початку жовтня в даному секторі спостерігалося сповільнення торгівлі через очікуване прийняття рішення стосовно механізму звільнення виробників сої та ріпаку від 10% експортного мита. Пропозиція ріпаку на цьому тлі скоротилася.

Зверніть увагу! Низка переробників повідомляли про низьке надходження ріпаку на підприємства та ймовірне завершення його перероблення і перехід на соняшник, запаси якого за вересень вдалося накопичити досить непогані. Однак заводи підвищували ціни попиту на ріпак, намагаючись залучити більше пропозицій, до 23000 – 23500 гривень за тонну СРТ та вище за реальні обсяги та великі партії.

Аграрії зможуть підтвердити походження сої та ріпаку, щоб не сплачувати експортне мито

  • Кабінет Міністрів ухвалив постанову №1256, яка дозволяє аграріям підтверджувати походження сої та ріпаку для уникнення сплати експортного мита.

  • Торгово-промислова палата України видаватиме експертні висновки, які підтверджують право на пільгу з мита, на підставі документів з Державного аграрного реєстру.

  • Для його отримання експортери мають подавати документи, що підтверджують походження продукції, зокрема інформацію з Державного аграрного реєстру (ДАР).