В Україні більше переробили, ніж експортували ріпаку
У вересні цього року в Україні переробили максимальний місячний обсяг ріпаку, повідомляє 24 Канал із посиланням на "АПК-Інформ". Він склав трохи більше ніж 250 тисяч тонн.
Читайте також Європа очікує на рекордний врожай пшениці: скільки зерна планують зібрати
Важливо! За словами аналітиків, уперше за тривалий час внутрішнє перероблювання перевищило місячний експорт даної культури (236 тисяч тонн).
Водночас у кінці вересня – на початку жовтня в даному секторі спостерігалося сповільнення торгівлі через очікуване прийняття рішення стосовно механізму звільнення виробників сої та ріпаку від 10% експортного мита. Пропозиція ріпаку на цьому тлі скоротилася.
Зверніть увагу! Низка переробників повідомляли про низьке надходження ріпаку на підприємства та ймовірне завершення його перероблення і перехід на соняшник, запаси якого за вересень вдалося накопичити досить непогані. Однак заводи підвищували ціни попиту на ріпак, намагаючись залучити більше пропозицій, до 23000 – 23500 гривень за тонну СРТ та вище за реальні обсяги та великі партії.
Аграрії зможуть підтвердити походження сої та ріпаку, щоб не сплачувати експортне мито
Кабінет Міністрів ухвалив постанову №1256, яка дозволяє аграріям підтверджувати походження сої та ріпаку для уникнення сплати експортного мита.
Торгово-промислова палата України видаватиме експертні висновки, які підтверджують право на пільгу з мита, на підставі документів з Державного аграрного реєстру.
Для його отримання експортери мають подавати документи, що підтверджують походження продукції, зокрема інформацію з Державного аграрного реєстру (ДАР).


