Укр Рус
5 вересня, 10:01
2

В Україні продовжує дорожчати свинина: чому це відбувається

Основні тези
  • Ціни на свинину в Україні у 2025 році зросли через скорочення виробництва, яке зменшилося на 14-15% у порівнянні з попереднім роком, та наявність рекордно низького свинопоголів’я менше ніж 2,9 мільйона голів.
  • Імпорт свинини зріс у 6,5 раза, але все ще становить лише 5% промислового виробництва, тож внутрішній ринок залежить від вітчизняної пропозиції; також на ціну вплинули сезонні чинники, коли влітку тварини гірше набирають масу, що зменшує пропозицію кондиційної свинини.

Свинина у 2025 році в Україні лишається доволі дорогою. Чинників, які призвели до здорожчання існує доволі багато, хоча й фахівці виділяють один основний.

Чому вартість свинини не опускається?

Ціни на свинину в Україні 2025 року залишаються на помітно вищому рівні, ніж торік, через скорочення виробництва, повідомляє 24 Канал із посиланням на асоціацію "Свинарі України".

Читайте також В Україні нові випадки небезпечної хвороби тварин: який регіон у зоні ризику 

За попередніми підсумками семи місяців 2025 року промислове виробництво свинини зменшилося на 14 – 15% порівняно з аналогічним періодом 2024 року, а загальне скорочення галузі оцінюють на рівні близько 10%.

Галузь свинарства розпочала 2025 рік із рекордно низькою чисельністю свинопоголів’я – менше ніж 2,9 мільйона голів. Це безпосередньо вплинуло на виробничі результати. Хоча кількість свиней у сільгосппідприємствах дещо зросла, говорити про стабільне відновлення поки зарано. Це радше сезонні коливання, які спостерігаємо щороку, 
– пояснює аналітик Олександра Бондарська.

Зверніть увагу! Не менш важливим фактором є й зовнішня торгівля. Попри суттєве зростання імпорту свинини (за попередніми підсумками восьми місяців року він у 6,5 раза перевищив увесь обсяг 2024 року), це досі не має значного впливу на цінову динаміку.

Імпорт сьогодні еквівалентний лише 5% промислового виробництва свинини, або менше ніж 3% від загального обсягу. Тож внутрішній ринок переважно залежить від вітчизняної пропозиції, 
– зазначає експертка.

Важливо! Свою роль відіграли й сезонні чинники. Олександра Бондарська підкреслила, що улітку ціни на свинину завжди дещо підвищуються. У спекотну пору тварини гірше набирають масу, і пропозиція кондиційної свинини зменшується. Цього року сезонний фактор збігся із загальним скороченням виробництва, тож ціни трималися на високому рівні.

АЧС вже охопила 51 країну: хвороба загрожує продовольчій безпеці світу

  • Африканська чума свиней поширилася на 51 країну з січня 2024 до травня 2025 року, зокрема, вперше зафіксовано випадки в Чорногорії, Албанії та Шрі-Ланці.
  • Зареєстровано 14 918 спалахів, з них 3 678 серед свійських свиней та 11 240 у дикій фауні, що спричинило втрати у свиногосподарствах на 605 225 голів.