Сир українського виробництва стає дорожчим за імпортний: у чому причина

5 грудня 2024, 10:01
Читать новость на русском

Українські сировари намагаються постійно підіймати ціни на свою продукцію. Вони аргументують необхідність цього невпинним зростанням вартості молочної сировини.

Чому зростають ціни на сир

Більшість провідних виробників планують з 1 грудня збільшити ціну на свої сири відразу на 10%, передає 24 Канал із посиланням на Infagro. Втім, реального збільшення цін добитись зможе мало хто із них.

Читайте також Близько чверті молочних продуктів в Україні – фальсифікат: що підробляють найбільше

Великі торгівельні мережі зайняли жорстку позицію і дуже неохоче йдуть на поступки постачальникам. Тому сирзаводам доведеться ще певний час акумулювати збитки, адже сировина вже подорожчала більш ніж на 40%.

Важливо! А от українці для святкового столу навряд чи зможуть придбати нормальний сир дешевше ніж по 400 гривень за кілограм. Втім, попри це сир до свята все одно будуть купувати, просто шматки сиру в кошиках споживачів будуть дрібнішими.

Собівартість імпорту сиру європейського виробництва стає значно нижчою за собівартість сиру вітчизняного. Тому можна очікувати, що добру частину ринку в українських сироварів перед святами заберуть постачальники європейських сирів. Різниця в ціні з українським "голландським" сиром настільки разюча, що мережі не можуть цим не скористатися і завезуть більше імпортного товару.