Сир українського виробництва стає дорожчим за імпортний: у чому причина
Українські сировари намагаються постійно підіймати ціни на свою продукцію. Вони аргументують необхідність цього невпинним зростанням вартості молочної сировини.
Чому зростають ціни на сир
Більшість провідних виробників планують з 1 грудня збільшити ціну на свої сири відразу на 10%, передає 24 Канал із посиланням на Infagro. Втім, реального збільшення цін добитись зможе мало хто із них.
Читайте також Близько чверті молочних продуктів в Україні – фальсифікат: що підробляють найбільше
Великі торгівельні мережі зайняли жорстку позицію і дуже неохоче йдуть на поступки постачальникам. Тому сирзаводам доведеться ще певний час акумулювати збитки, адже сировина вже подорожчала більш ніж на 40%.
Важливо! А от українці для святкового столу навряд чи зможуть придбати нормальний сир дешевше ніж по 400 гривень за кілограм. Втім, попри це сир до свята все одно будуть купувати, просто шматки сиру в кошиках споживачів будуть дрібнішими.
Собівартість імпорту сиру європейського виробництва стає значно нижчою за собівартість сиру вітчизняного. Тому можна очікувати, що добру частину ринку в українських сироварів перед святами заберуть постачальники європейських сирів. Різниця в ціні з українським "голландським" сиром настільки разюча, що мережі не можуть цим не скористатися і завезуть більше імпортного товару.