Укр Рус
20 червня, 10:01
2

Українські селекціонери вивели перший вітчизняний сорт їстівного лопуха

Основні тези
  • Селекціонери на Чернігівщині готуються зареєструвати перший український сорт їстівного лопуха, який є сезонною культурою з вмістом інуліну в коренях 7%.
  • Лопух можна використовувати у різних стравах, таких як салати, чаї, голубці, а також для вирощування молодого листя вдома.

В Україні активно розвиваються не лише традиційні види рослинництва, а й поки що незвичні для наших споживачів. Так, селекціонери на Чернігівщині готуються вперше зареєструвати сорт їстівного лопуха.

Вчені вивели сорт овочевого лопуха

Селекціонери дослідної станції "Маяк" у Крутах Чернігівської області завершують сортове випробування й готують до передачі в держреєстр перший вітчизняний сорт їстівного лопуха, повідомляє 24 Канал із посиланням на Інформаційний портал Чернігівщини.

Читайте також В Україні здорожчала капуста нового врожаю: чому це відбувається 

Селекціонери пояснюють, що для використання в овочівництві підходить і молоде листя, і молоді корінці лопуха. Їх вживають у ранньовесняний період. Загалом же овочевий лопух є культурою сезонного використання.

Цікаво! Лопух – культура дворічна. Особливо цінною вона є для людей, котрі страждають на цукровий діабет. Вміст інуліну в коренях крутівського лопуха становить 7%. Це природний пребіотик, знижує рівень цукру і холестерину в крові, молодший науковий співробітник дослідної станції "Маяк" Олександр Позняк.

Восени після того, як викопують коренеплоди, їх запісковують у сховищах, і потім можна взимку використовувати не тільки корінь, але й робити вигоночну культуру – посадити у вазон, поставити на підвіконня і вирощувати молоде листя на салати, 
– розповідає вчений про особливості вживання овочу.

За його словами, використовувати лопух можна також на чаї, можна тушкувати, відварювати чи смажити. З молодих листків можна робити голубці.

Зверніть увагу! Також крім овочевого лопуха, цьогоріч крутівські селекціонери планують передати до державного реєстру сортів два сорти інших мало поширених овочевих культур – цибулі багатоярусної та хризантеми овочевої.