Починав з "Мівіни": як Фам Нят Вионг став першим мільярдером-в'єтнамцем, відомим на весь світ
Україна на початку 90-х не виглядала місцем, де можна почати шлях до мільярдних статків. Але в'єтнамець Фам Нят Вионг вхопився за свій шанс та реалізував його на повну.
Український успіх
До Харкова Вионг приїхав у 1993 році, розповідає Бізнес 24. Спочатку він відкрив ресторан в’єтнамської кухні, а потім було доленосне рішення запустити виробництво локшини швидкого приготування "Мівіна".
Читайте також Як обирати менеджерів, з якими бізнес процвітатиме
Цей продукт набув великої популярності. Згодом, у 2010 році, коли в'єтнамець поглинув основних конкурентів, до Вионга з пропозицією викупу звернувся швейцарський гігант харчової промисловості Nestle. В'єтнамець прийняв пропозицію на 150 мільйонів доларів.
У чому секрет успіху
Вионг народився у повоєнному Ханої, в сім'ї військового та продавчині чаю. Економічна ситуація була вкрай складна, тож інколи сім'я жила на скромний заробіток матері.
Тоді в мене було єдине бажання – допомогти родині. Я постановив бути наполегливим та неодмінно прийти до цієї мети. Наполегливість – ось що вирізняє всіх успішних людей,
– розповідав мільярдер.
Жага до знань та чудові результати в математиці дозволили отримати стипендію у Московському геологорозвідувальному інституті. Згодом він познайомився з Ту Хуонг, яка вчилася у Київському національному університеті, опановуючи міжнародне право.
Саме після одруження пара вирішила перебратися до Харкова та заснувати виробництво популярної у рідному В'єтнамі локшину швидкого приготування.
Що було після України
Вионг повернувся у В'єтнам та став інвестувати у курорт та будівництво, що потім принесло йому великі статки та дозволило увійти до сотні найбагатших людей планети.
Знайомі відзначали скромний стиль життя Вионга, хоча він легко може дозволити собі будь-який атрибут розкоші. Натомість вільний час він любить проводити вдома, переглядаючи фільми про східні єдиноборства.