Ціни впадуть: чому цибуля буде дешевою й доступною
Джерело:
EastFruitВ Україні почала дешевшати цибуля – і цей процес триватиме. Причин декілька. Серед них – збільшення пропозиції нового врожаю.
Як вже знизились ціни
На поточному тижні, починаючи з 12 червня, більшість українських фермерів масово почали збирати цибулю нового врожаю. Це призвело до різкого збільшення її пропозиції на ринку та спричинило зниження цін.
Читайте також Яйця в Україні сильно здешевшали, однак ціни все ще високі
Так, 13 червня виробники пропонували ранню цибулю по 33 – 38 гривень за кілограм. Що, зазначають аналітики, "в середньому на 14% дешевше, ніж тижнем раніше".
Чому цибуля дешевшає
За словами фермерів, знижувати відпускні ціни їх змушує низка факторів. Зокрема:
- сезонне збільшення пропозиції цибулі з місцевих господарств;
- присутність на ринку ранньої цибулі з Туреччини та Єгипту, "ціна на яку дещо нижча, ніж на місцеву продукцію".
Популярні овочі здешевшають вже в червні
Водночас в Інституті аграрної економіки вважають, що розширення у червні пропозиції врожаю овочів з відкритого ґрунту може призвести до зниження цін на низку популярних овочів. В розмові з 24 Каналом там висловили очікування, що:
- морква здешевшає до 50 – 55 гривень за кілограм (середня ціна станом на 15 червня складає близько 63 гривень за кілограм);
- торішня картопля – до 10 гривень за кілограм (нині коштує понад 17 гривень).