Укр Рус
23 листопада, 13:03
3

Гербата, ляґер, васериця, моньо: чи знаєте ви назви напоїв на львівському діалекті

Основні тези
  • У Львові чай називають "гербатою".
  • 24 Канал при цьому підкаже, які ще цікаві діалектні назви напоїв ви можете почути у місті Лева. 

Якщо ви завітаєте до Львова, до обов'язково почуєте, що тут п’ють гербату. Натомість каву подають у філіжанках.

Якщо ж ви не знаєте, чому тут такі дивні напої і посудини, з яких їх п'ють, вітаємо – хоч-не-хоч, а ви почали вчити галицький діалект. І більше на цю тему розкаже 24 Канал у межах освітньої рубрики "Скажи мені по-галицьки".

До теми Не кажіть "капучіно" й "еспрессо": як українською правильно називати напої

Як цікаві назви напоїв вас здивують на Галичині?

У тридцять шостій добірці розповідаємо з посиланням на Словник львівської гвари, які цікаві назви напоїв можна почути у місті Лева. Також підкажемо оригінальні назви посудин, з яких їх п'ють.

Вже ні для кого не секрет, що львів'яни люблять пити каву з філіжанки. А гербату з цитриною – теж із філіжанки.

  • філіжанка – чашка;
  • гербата – чай;
  • цитрина – лимон;

А ще тут п'ють такі напої і з таких посудин:

  • васериця – вода;
  • мо́ньо – молоко;
  • сло́їк – скляна банка;
  • за́йдель – склянка;
  • бро́вар – пивоварня, пиво;
  • га́льба – кухоль;
  • ґелайза – кухоль;
  • ля́ґер – вистояне пиво;
  • кірити – пити;
  • цьмакати – пити;
  • жльо́пати – пити великими ковтками;
  • келі́шок – чарочка;
  • бонґу – спирт;
  • гара – горілка;

Два останні ми вживати не рекомендуємо: просто знайомимо вас із цими словами, аби ви знали, що вам можуть запропонувати у місцевих кнайпах. Ну чи мордівнях. 

  • мордівня – забігайлівка;
  • кна́йпа – ресторанчик, забігайлівка;
  • ресторація – ресторан;

Цікаво Солодощі на львівському діалекті: що таке "конфітура, бомбони, цвібак і мармурок"

Якщо ж ви вже завітали до львівської мордівні, кнайпи чи ресторації, можете самі переконатися у вишуканості назв напоїв, які там подають.

Не вірите – от вам докази: назви зі стравопису однієї досить популярної кнайпи. Ну бо де ви ще зобачите "Мольфарове зілля", "Хіруса Лісового", "Івана Йосиповича з медом"?


Напої у львівських рестораціях / скриншот стравопису 

Але не спішіть їх замовляти. У кнайпах вас можуть не попередити, шо трунки і наливки тут – дуже підступні і п'янкі: спочатку обіцяють лагідність, а потім на раз-два роблять ноги тяжкими, язик – довгим, а пісні – веселими і гучними.

Ми ж натомість в одній із наступних добірок розкажемо вам – бо празники вже не за горами – без яких начинь вдома не обходиться жодна галицька господиня.