Що їдять українські школярі: результати дослідження в картинках від ЮНІСЕФ
Джерело:
фейсбук-сторінка UNICEF UkraineВ Україні нещодавно представили корисне 4-тижневе меню для школярів, яке включає 160 страв. Але реальність така – діти більше полюбляють їсти булочки в буфеті. ЮНІСЕФ провела дослідження про те, що і як їдять українські школярі.
Що учні їдять у шкільній їдальні
Фахівці з’ясували, що більшість школярів (53%) щодня харчуються в шкільній їдальні, інша половина цього не робить через те, що їм не подобається меню.
До теми У шкільному меню тепер будуть мінестроне, фрітата, шпундра, – Клопотенко про реформу харчування
При цьому в їдальнях школярі вибирають не найздоровішу їжу. Результати дослідження показали, що улюблені страви школярів – це котлети, випічка, м'ясні вироби та картопляне пюре. Найчастіше на їх тарілках залишаються каші, супи і овочі, їх не всі люблять.
Яку їжу школярі обирають у їдальні / Інфографіка ЮНІСЕФ
Що діти купують в буфеті
В шкільному буфеті діти найчастіше купують булочки, кондитерські вироби з кремом і хот-доги.
Що школярі купують у буфеті / Інфографіка ЮНІСЕФ
Що школярі купують у буфеті / Інфографіка ЮНІСЕФ
Цікаво, що 67% дітей беруть з собою перекус з дому. Найчастіше це фрукти.
Що учні приносять на перекус з дому / Інфографіка ЮНІСЕФ
Що допомогло б школярам харчуватися корисніше
Експерти запитали самих школярів, що б допомогло їм харчуватися смачніше та корисніше. Такі відповіді звучали найчастіше:
- смачніша їжа в шкільній їдальні – 39%,
- кращий дохід батьків – 39%,
- доступність цін на продукти – 37%,
- більше часу у батьків на приготування їжі – 28%,
- бажання батьків купувати та готувати корисне – 22%,
- додаткові знання для дітей – 23%,
- додаткові знання для батьків – 14%.
Що б допомогло школярам харчуватися корисніше / Інфографіка ЮНІСЕФ
До слова, батько учня з Виноградара Закарпатської області обурений харчуванням у шкільній їдальні. Чоловік назвав їжу, яку готують для дітей, "баландою", інші вважають, що це більше схоже на "помиї", а не страви. Фото та деталі – читайте у статті.
Текст публікації UNICEF Ukraine:
Школярі знають про користь овочів, але купують у буфеті булочки. До Всесвітнього дня продовольства публікуємо результати дослідження харчової поведінки українських школярів і їхніх батьків.
Дослідження проведено в рамках Меморандуму про взаєморозуміння і співпрацю між Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ), Посольством Швейцарії в Україні, МОН та першою леді України Олени Зеленської з метою реалізації комунікаційної кампанії здорового харчування в рамках реформування системи шкільного харчування.