Смачно, яскраво і легко: як законсервувати заправки, без яких не обійтися узимку
Зручно завжди мати під рукою домашні заготовки, з якими час приготування улюблених страв скоротиться до лічених хвилин. До того ж кожна така заправка – це чудова можливість зберегти багатство сезонних смаків на місяці вперед.
Відтак, 24 Канал розповідає про 4 найкращі домашні заправки, рецепти яких ТМ "Олейна" підготувала спільно з професійною шеф-кухаркою Ольгою Рябенко.
Читайте також Пряний дух осені: смачні закуски на зиму від шеф-кухарки Ольги Рябенко
За підтримки "Олейна"
Від класичного томатного соусу з базиліком для пасти до пікантної зеленої аджики і ситної заправки для борщу – ці заготовки стануть просто незамінними помічниками на вашій кухні. Усього кілька годин роботи, і взимку можна радувати себе та рідних найсмачнішими стравами, які готуються легко, швидко і в задоволення!
Томатний соус з базиліком
Домашній томатний соус із базиліком є дуже простим у приготуванні. Він стане чудовим доповненням до лазаньї, пасти, піци та м'яса, зазначає шеф-кухарка Ольга Рябенко. Крім того, його можна додавати у різноманітні каші та супи, а також використовувати як маринад.
Порцій: 5 баночок об'ємом 300 мілілітрів.
Інгредієнти:
- 30 мілілітрів ароматної олії "Олейна з Травами: томат, часник, базилік";
- 1,5 кілограма помідорів;
- 500 грамів солодкого перцю;
- 400 грамів цибулі;
- 5 зубчиків часнику;
- 60 грамів томатної пасти;
- 30 грамів фіолетового базиліку;
- 20 грамів петрушки;
- 1/2 столової ложки солі;
- 2 столові ложки меду;
- 2 чайні ложки солодкої паприки;
- 0,5 чайних ложок чорного меленого перцю.
Приготування:
Перш за все, потрібно помити овочі та перекрутити на мʼясорубці помідори, солодкий перець та часник.
Далі нарізаємо цибулю та обсмажуємо її на ароматній олії "Олейна з Травами: томати, часник, базилік" до золотавого кольору.
Додаємо до перемелених овочів обсмажену цибульку, чорний перець, паприку, мед, томатну пасту та сіль. Усе ретельно перемішуємо.
Доводимо суміш до кипіння і варимо 1 годину.
За цей час подрібнюємо базилік та петрушку. Додаємо зелень до соусу і варимо ще 5 хвилин.
Розливаємо у стерилізовані банки та щільно закриваємо. Соус готовий!
Важливо! Зберігати соус слід у прохолодному місці при кімнатній температурі.
Соус шакшука
Цей соус – справжній вибух смаків. Він гармонійно поєднує у собі соковиті томати, духмяні прянощі та солодку паприку. Насичений та надзвичайно ароматний, він заполонить серце кожного гурмана.
Легка гострота і насиченість роблять соус чудовим вибором для ситного сніданку або навіть обіду. Одного разу спробувавши шакшуку, ви неодмінно захочете готувати її знову і знову.
Порцій: 4 баночки по 250 мілілітрів
Інгредієнти:
- 30 мілілітрів ароматної олії "Олейна з Травами: перець Чилі, базилік, томати";
- 300 грамів цибулі;
- 4 зубці часнику;
- 1 чайна ложка меленого коріандру;
- 1/4 чайної ложки кмину;
- 1/2 чайної ложки кориці;
- 300 грамів солодкого перцю;
- 300 грамів помідорів;
- 1 чайна ложка паприки;
- 1 чайна ложка солі;
- перець мелений – до смаку;
- 2 столові ложки томатної пасти;
- 1 чайна ложка цукру;
- 100 мілілітрів води.
Приготування:
Розігрійте на сковорідці ароматну олію "Олейна з Травами". На ній обсмажте до золотавого відтінку цибульку й часник.
Наріжте перець і помідори. Відправте їх у сковорідку.
Далі додайте всі спеції, томатну пасту і воду. Перемішайте і готуйте під кришкою приблизно 30 – 40 хвилин.
Після цього розкладіть гарячий соус у стерилізовані банки і щільно закрутіть їх стерилізованими кришками.
Смачного! Зберігати отриманий соус при кімнатній температурі.
Зелена аджика
Зелена аджика готується швидко і легко. Щобільше, її навіть не потрібно варити! Вона стане пікантним акцентом будь-якої страви та зробить її ще смачнішою.
Найкраще соус підійде як доповнення до м'ясних і овочевих страв, адже надає їм особливо яскравого смаку. А кілька крапель ароматної олії "Олейна з Травами" підкреслять аромат та розкриють смак свіжої зелені та сезонних овочів.
Порції: 2 баночки по 370 мілілітрів.
Інгредієнти:
- 100 мілілітрів ароматної олії "Олейна з Травами";
- великий пучок петрушки;
- великий пучок кропу;
- 1 головка часнику;
- 1 – 2 гострих перці;
- 4 солодкі перці;
- 1 столова ложка солі;
- 5 столових ложок цукру;
- 6 столових ложок яблучного оцту.
Приготування:
Зелень та овочі промийте та пропустіть через м'ясорубку.
Додайте сіль, цукор, олію та оцет.
Перемішайте та перекладіть у банки.
Готово! Зберігайте в холодильнику чи іншому прохолодному місці.
Заправка для борщу на зиму
Ця заправка – справжній порятунок для тих, хто цінує свій час, але не готовий жертвувати смаком. Завдяки їй борщ можна приготувати вдвічі швидше!
Достатньо просто додати готову заправку до бульйону, картоплі та капусти – і можна насолоджуватися насиченим, ароматним борщиком, приготованим без зайвих клопотів.
Поєднання солодкого присмаку буряка, пряного часничка та томатів смакує як у дитинстві. Витративши на заготовку всього 1,5 години, ви будете насолоджуватися улюбленою стравою всю зиму!
Порції: 7 баночок по 500 мілілітрів.
Інгредієнти:
- 300 мілілітрів якісної олії "Олейна Традиційна";
- 1 кілограм буряка;
- 1 кілограм цибулі;
- 1 кілограм моркви;
- 100 мілілітрів води;
- 2 лаврових листки;
- 2-3 столові ложки солі;
- 0,5 чайної ложки перцю;
- 70 мілілітрів яблучного оцту;
- 220 грамів цукру;
- 3 столові ложки томатної пасти;
- 4-5 зубчиків часнику.
Приготування:
Буряк та моркву гарненько промити, почистити і натерти на великій тертці. Буряк може бути вже варений або ж сирий.
Додати решту інгредієнтів, ретельно перемішати і варити близько 1 години до повної готовності овочів.
Дати час охолонути, після чого викласти в стерилізовані банки.
Тримати заправку варто при кімнатній температурі.
Зберігайте рецепти і нехай смакує!
Олейна, готуємо з любов'ю!