Смачно, яскраво і легко: як законсервувати заправки, без яких не обійтися узимку

27 вересня 2024, 15:00
Читать новость на русском
СПЕЦПРОЄКТ

Зручно завжди мати під рукою домашні заготовки, з якими час приготування улюблених страв скоротиться до лічених хвилин. До того ж кожна така заправка – це чудова можливість зберегти багатство сезонних смаків на місяці вперед.

Відтак, 24 Канал розповідає про 4 найкращі домашні заправки, рецепти яких ТМ "Олейна" підготувала спільно з професійною шеф-кухаркою Ольгою Рябенко.

Читайте також Пряний дух осені: смачні закуски на зиму від шеф-кухарки Ольги Рябенко


 

За підтримки "Олейна"

Від класичного томатного соусу з базиліком для пасти до пікантної зеленої аджики і ситної заправки для борщу – ці заготовки стануть просто незамінними помічниками на вашій кухні. Усього кілька годин роботи, і взимку можна радувати себе та рідних найсмачнішими стравами, які готуються легко, швидко і в задоволення!

Томатний соус з базиліком

Домашній томатний соус із базиліком є дуже простим у приготуванні. Він стане чудовим доповненням до лазаньї, пасти, піци та м'яса, зазначає шеф-кухарка Ольга Рябенко. Крім того, його можна додавати у різноманітні каші та супи, а також використовувати як маринад.

Порцій: 5 баночок об'ємом 300 мілілітрів.

Інгредієнти:

  • 30 мілілітрів ароматної олії "Олейна з Травами: томат, часник, базилік";
  • 1,5 кілограма помідорів;
  • 500 грамів солодкого перцю;
  • 400 грамів цибулі;
  • 5 зубчиків часнику;
  • 60 грамів томатної пасти;
  • 30 грамів фіолетового базиліку;
  • 20 грамів петрушки;
  • 1/2 столової ложки солі;
  • 2 столові ложки меду;
  • 2 чайні ложки солодкої паприки;
  • 0,5 чайних ложок чорного меленого перцю.

Приготування:

  1. Перш за все, потрібно помити овочі та перекрутити на мʼясорубці помідори, солодкий перець та часник.

  2. Далі нарізаємо цибулю та обсмажуємо її на ароматній олії "Олейна з Травами: томати, часник, базилік" до золотавого кольору.

  3. Додаємо до перемелених овочів обсмажену цибульку, чорний перець, паприку, мед, томатну пасту та сіль. Усе ретельно перемішуємо.

  4. Доводимо суміш до кипіння і варимо 1 годину.

  5. За цей час подрібнюємо базилік та петрушку. Додаємо зелень до соусу і варимо ще 5 хвилин.

  6. Розливаємо у стерилізовані банки та щільно закриваємо. Соус готовий!

Важливо! Зберігати соус слід у прохолодному місці при кімнатній температурі.

Соус шакшука

Цей соус – справжній вибух смаків. Він гармонійно поєднує у собі соковиті томати, духмяні прянощі та солодку паприку. Насичений та надзвичайно ароматний, він заполонить серце кожного гурмана.

Легка гострота і насиченість роблять соус чудовим вибором для ситного сніданку або навіть обіду. Одного разу спробувавши шакшуку, ви неодмінно захочете готувати її знову і знову.

Порцій: 4 баночки по 250 мілілітрів

Інгредієнти:

  • 30 мілілітрів ароматної олії "Олейна з Травами: перець Чилі, базилік, томати";
  • 300 грамів цибулі;
  • 4 зубці часнику;
  • 1 чайна ложка меленого коріандру;
  • 1/4 чайної ложки кмину;
  • 1/2 чайної ложки кориці;
  • 300 грамів солодкого перцю;
  • 300 грамів помідорів;
  • 1 чайна ложка паприки;
  • 1 чайна ложка солі;
  • перець мелений – до смаку;
  • 2 столові ложки томатної пасти;
  • 1 чайна ложка цукру;
  • 100 мілілітрів води.

Приготування:

  1. Розігрійте на сковорідці ароматну олію "Олейна з Травами". На ній обсмажте до золотавого відтінку цибульку й часник.

  2. Наріжте перець і помідори. Відправте їх у сковорідку.

  3. Далі додайте всі спеції, томатну пасту і воду. Перемішайте і готуйте під кришкою приблизно 30 – 40 хвилин.

  4. Після цього розкладіть гарячий соус у стерилізовані банки і щільно закрутіть їх стерилізованими кришками.

Смачного! Зберігати отриманий соус при кімнатній температурі.

Зелена аджика

Зелена аджика готується швидко і легко. Щобільше, її навіть не потрібно варити! Вона стане пікантним акцентом будь-якої страви та зробить її ще смачнішою.

Найкраще соус підійде як доповнення до м'ясних і овочевих страв, адже надає їм особливо яскравого смаку. А кілька крапель ароматної олії "Олейна з Травами" підкреслять аромат та розкриють смак свіжої зелені та сезонних овочів.

Порції: 2 баночки по 370 мілілітрів.

Інгредієнти:

  • 100 мілілітрів ароматної олії "Олейна з Травами";
  • великий пучок петрушки;
  • великий пучок кропу;
  • 1 головка часнику;
  • 1 – 2 гострих перці;
  • 4 солодкі перці;
  • 1 столова ложка солі;
  • 5 столових ложок цукру;
  • 6 столових ложок яблучного оцту.

Приготування:

  1. Зелень та овочі промийте та пропустіть через м'ясорубку.

  2. Додайте сіль, цукор, олію та оцет.

  3. Перемішайте та перекладіть у банки.

Готово! Зберігайте в холодильнику чи іншому прохолодному місці.

Заправка для борщу на зиму

Ця заправка – справжній порятунок для тих, хто цінує свій час, але не готовий жертвувати смаком. Завдяки їй борщ можна приготувати вдвічі швидше!

Достатньо просто додати готову заправку до бульйону, картоплі та капусти – і можна насолоджуватися насиченим, ароматним борщиком, приготованим без зайвих клопотів.

Поєднання солодкого присмаку буряка, пряного часничка та томатів смакує як у дитинстві. Витративши на заготовку всього 1,5 години, ви будете насолоджуватися улюбленою стравою всю зиму!

Порції: 7 баночок по 500 мілілітрів.

Інгредієнти:

  • 300 мілілітрів якісної олії "Олейна Традиційна";
  • 1 кілограм буряка;
  • 1 кілограм цибулі;
  • 1 кілограм моркви;
  • 100 мілілітрів води;
  • 2 лаврових листки;
  • 2-3 столові ложки солі;
  • 0,5 чайної ложки перцю;
  • 70 мілілітрів яблучного оцту;
  • 220 грамів цукру;
  • 3 столові ложки томатної пасти;
  • 4-5 зубчиків часнику.

Приготування:

  1. Буряк та моркву гарненько промити, почистити і натерти на великій тертці. Буряк може бути вже варений або ж сирий.

  2. Додати решту інгредієнтів, ретельно перемішати і варити близько 1 години до повної готовності овочів.

  3. Дати час охолонути, після чого викласти в стерилізовані банки.

Тримати заправку варто при кімнатній температурі.

Зберігайте рецепти і нехай смакує!
Олейна, готуємо з любов'ю!