Перший в Україні продовольчий банк для нужденних з'явився у Львові

9 серпня 2021, 20:25
Читать новость на русском

У Львові 9 серпня запрацював перший в Україні продовольчий банк "Тарілка". Мета такого волонтерського проєкту – продукти з супермаркетів, термін придатності яких завершується, безкоштовно роздаватимуть людям, які цього потребують.

Робота над створенням продовольчого банку у Львові тривала упродовж двох років. Ідейний засновник проєкту Ростислав Косюра. Він зміг об'єднати навколо цієї ідеї людей, готових допомагати одне одному.

Актуально У Львові призерам Олімпіади-2020 подарують по квартирі

Більше про проєкт "Тарілка"

Розмістилися волонтери на Кульпарківській, 158. Власне там нужденні й можуть отримати пакунок із продуктами. За словами мера Львова Андрія Садового, коли зародилась ідея, міська влада Львова не просто пішла назустріч, а віддала все це приміщення.

"Тому що це на часі, це потрібно. Ви вмієте залучати класних людей та мотивувати їх, тому до проєкту долучились і "Пласт", і самі гості, які приходять, долучаються до роботи. Фактично, це є локація, де об'єднуються дуже багато людей", – підкреслив львівський міський голова.

Він додав: проєкт "Тарілка" є цікавим тим, що це ідея та реалізація людей із громади. Ця соціальна складова є дуже важливою, оскільки проєкт об'єднує як тих, хто не має грошей, так і тих, хто має. Останні можуть прийти, долучитись і допомогти

Сподіваюсь, що незабаром такі соціальні магазини з'являться у кожному районі Львова, а інші міста братимуть приклад, адже це те, що нам необхідно підтримувати,
– зауважив Садовий.

Чому у волонтерів виникла така ідея

У "Тарілці" підкреслили, що Україна – серед лідерів у Європі за кількістю сміттєзвалищ, які наполовину складаються з органічних продуктів. Ба більше, за підрахунками, українці щороку викидають приблизно 7 тонн придатних до споживання продуктів. Їхня вартість становить понад 5,5 мільярда гривень.

Один проєкт не вирішить цю ситуацію, але це точно гарний крок до вирішення цієї ситуації,
– акцентував Ростислав Косюра.

У Львові відкрили перший в Україні банк їжі для нужденних "Тарілка" / Фото ЛМР 

Правила роботи продовольчого банку "Тарілка"

  • Реєстрація. Для отримання продуктового набору необхідно обов'язково та завчасно пройти реєстрацію за номером телефону: +380 67 00 64 720. Для реєстрації потрібен паспорт, посвідчення пільгової категорії населення та номер телефону, за яким волонтери будуть з Вами контактувати. Отримати продуктовий набір можна буде у визначений день та час, про який волонтер повідомить завчасно телефоном.
  • Продуктовий набір. Після реєстрації відвідувач може отримати стільки продуктів, скільки поміщається у спеціальну торбинку "Тарілки". Продуктовий набір формує волонтер безпосередньо у банку. Відвідувач отримує набір із тих продуктів, які надійдуть цього дня.
  • Культура візиту до "Тарілки". Відвідувачів просять дотримуватись живої черги та поваги один до одного й волонтерів "Тарілки". Вхід у стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння заборонено. Заборонено відвідування продовольчого банку без захисної маски. На вході у приміщення необхідно пройти безконтактне вимірювання температури, а також помити та продезінфікувати руки. Після цього відвідувач має показати волонтеру посвідчення пільгової категорії населення.

До речі Держаудитслужба вимагає, щоб львівські двірники повернули премії

У Львові відкрили перший продовольчий банк "Тарілка": дивіться відео ЛМР