Укр Рус
19 лютого, 22:40
2

Сорт тут ні до чого: чому кава гірчить та як пом'якшити її смак

Основні тези
  • Гіркота кави з'являється через хлорогенову кислоту, яка виділяється при обсмажуванні зерен, а не через кофеїн.
  • Пом'якшити смак кави можна, додавши дрібку солі, молоко або вершки, а також використовуючи воду температурою 95 градусів.

Кава – це той напій, без якого ми не можемо уявити собі й дня. Тому важливо знати, як довести її смак до ідеалу.

Гірка кава може додати бадьорості, але точно не прикрасить ранок і не подарує приємні емоції. Чому напій може гірчити та як виправити ситуацію – розповідає 24 Канал

Цікаво Раз – і смачний сніданок вже на столі: швидкий рецепт з лавашем

Секрети ідеальної кави 

Зелені зерна кави незалежно від сорту не відрізняються гіркуватістю. Вона з'являється згодом в результаті обсмажування. Після цього процесу зерна робусти мають більш гіркий присмак, натомість в арабіки з'являється характерна кислинка. 

Цікаво, що причиною гіркуватості кави є не кофеїн, як помилково вважають, а хлорогенова кислота та її похідні. Вони виділяються під час обсмажування зерен, і чим вищий рівень обсмажування, тим більше гіркоти буде у каві. Робуста гірчить більше саме тому, що її зерна мають вищий вміст цих речовин. 

Секрет кави криється в зернах / Фото Freepik 

Важливою є і температура води: чим вищою вона є, тим більше гірчитиме кава. Також експерти наголошують, що каву потрібно готувати не на кип'ятку, оптимальна температура води – 95 градусів. 

Пом'якшити смак кави допоможе дрібка солі. Цей компонент також дозволить глибше відчути смак напою. Що стосується самої солі, то її смак в каві ви не відчуєте. 

Компенсувати гіркоту кави також допоможуть молоко та вершки. Молочні продукти пом'якшать напій та додадуть йому особливих смакових ноток. 

Страва від цього тільки виграє: чим можна замінити сіль.