Укр Рус
28 серпня, 12:41
3

Соковиті, золотисті й дуже бюджетні: готуємо картопляні зрази з оригінальною начинкою

Основні тези
  • Картопляні зрази, відомі як картопляники, – це українська страва, що готується з вареної картоплі та різноманітної начинки.
  • Їх формують у вигляді котлет і смажать або запікають. Подають зрази гарячими зі сметаною або холодними, як перекус. 

Картопляні зрази – це страва, яка складається з картопляного пюре й смачної начинки: м'ясної, овочевої чи сирної. Коли все готово, ароматні пиріжки обсмажуються до хрусткої золотистої скоринки.

Це страва ідеально доповнить як домашню вечерю, так і святковий стіл. 24 Канал з посиланням на кулінарку @valerikiry ділиться рецептом картопляних зразів з оригінальною начинкою.

Читайте також І смачно, і автентично: готуємо знаменитий яворівський пиріг, що підкорює з першого шматка

Що відомо про картопляні зрази?

Термін "зрази", що походить з польської мови, перекладається як "різати" або "нарізати". Однак, українська інтерпретація цієї страви значно відрізняється від польської, більше нагадуючи котлети з картоплі. 

Ці картопляні коржики овальної форми з хрусткою скоринкою можуть бути наповнені різноманітними начинками – від сиру до фаршу. Їх формують у вигляді котлет і смажать або запікають. Подають гарячими зі сметаною або холодними, як перекус. 

Як приготувати картопляні зрази?

  • Час: 1 година
  • Порції: 6 – 8

Інгредієнти: 
– 1 кілограм картоплі; 
– 1 яйце; 
– 3 столові ложки борошна; 
– сіль, перець – до смаку.

Для начинки: 
– 350 грамів грибів; 
– 1 цибуля; 
– 1 морква;  
– 400 грамів фаршу; 
– зубчик часнику.

Покроковий рецепт зразів: дивіться відео

Приготування:

  1. Картоплю відваріть до м'якості. Поки вона готується, зробіть начинку.
     
  2. Обсмажте цибулю з морквою. Додайте нарізані гриби, смажте до випаровування вологи, тоді додайте фарш.
     
  3. Тушкуйте до готовності, розбиваючи грудочки. В кінці сіль та спеції.
     
  4. Картоплю розімніть на пюре. Коли трохи охолоне, додайте яйце, сіль, перець, перемішайте.
     
  5. З картопляного тіста сформуйте зрази, присипаючи поверхню та руки борошном. Викладіть всередину начинку та заліпіть. 
     
  6. Обсмажте зрази до золотистої скоринки з двох сторін. Подавайте до столу як гарячими, так і холодними.

Смачного! 

Кожен українець бодай раз у житті повинен не лише скуштувати закарпатський бограч, а й власноруч приготувати його. Як це зробити розповідає Смачно24.