Кращого рецепту за цей не існує: приготуйте найсмачнішу кутю на Різдво

21 грудня 2024, 12:19
Читать новость на русском

Кутя – традиційна страва, яку готують на різдвяні свята в Україні. Вона посідає чільне місце на святковому столі і знаменує собою початок святкових урочистостей – з неї починають трапезу.

Присмачують пшеницю медом, маком, горіхами, цукатами, родзинками або іншими сухофруктами, а ще  заливають узваром. Рецепт найсмачнішої розсипчастої куті розповідає 24 Канал з посиланням на УНІАН.

Цікаво  Зірка Святвечора: головний секрет приготування смачнезною куті

Рецепт різдвяної куті

  • Час: 1 година (2 години – якщо кутя нешліфована)
  • Порції: 4 – 6

Інгредієнти:
– 1 стакан шліфованої пшениці;
– 150 грамів сухофруктів (яблука, абрикоси, груші, сливи);
– 100 грамів родзинок;
– 100 грамів маку;
– 100 грамів горіхів волоських;
– 2 – 3 столові ложки меду;
– цукор до смаку та за бажанням.

  1. Шліфована пшениця вариться 20 – 30 хвилин і не потребує замочування. Тому промийте її та поставте на середній вогонь. Коли помітите, що вона "лопає" – крупа готова. Вимкніть вогонь та залиште вистигати.
     
  2. Поки пшениця вариться промийте сухофрукти та викладіть у каструлю з 2 літрами води. Поставте на вогонь та варіть узвар 10 – 15 хвилин після закипання.
     
  3. Мак промийте, залийте окропом і залиште на 20 хвилин під кришкою. З розпареного маку злийте воду і перетріть зерна у ступці. Родзинки теж залийте окропом на 15 хвилин, а горіхи подрібніть.
     
  4. У велику миску викладіть варену пшеницю і заправте медом, родзинками, горіхами та сухофруктами з узвару. Перемішайте та скуштуйте – за потреби додайте меду чи інших інгредієнтів, й доведіть до смаку. Подавайте до столу.

Веселих свят! 

А ви знаєте: як зробити, щоб із пампухів не витікала ягідна начинка.