Без нього не можна починати вечерю: як приготувати пісний борщ з "вушками" на Водохреща

5 січня 2025, 13:51
Читать новость на русском

За давньою кулінарною традицією, на Святвечір українці готують борщ з "вушками" – страву, якою насолоджуються як на Різдво, так і на Водохреща. Ця варіація борщу містить в собі маленькі вареники, відомі як "вушка", які виготовляються з пісного тіста і наповнюються грибною начинкою.

Ця страва є обов'язковою у святковому меню, тож не гайте часу та встигніть приготувати запашний червоний борщ із пікантними "вушками". 24 Канал з посиланням на Picante Cooking ділиться рецептом справжнього пісного борщику. 

Читайте також "Голодна кутя" на Другий Святвечір: готуємо за автентичним рецептом, що передавався поколіннями

Як приготувати пісний борщ з "вушками"

  • Час: 2 години
  • Порції: 8 – 10

Інгредієнти для борщу: 
– 1 кілограм середнього розміру буряка;
– 2 середні морквини;
– 1 цибулина;
– 3 штуки чорносливу;
– 10 грамів білих сушених грибів;
– 2 – 3 гілки свіжого майорану;
– 1 чайна ложка духмяного перцю;
– 1 лавровий лист; 
– 60 грамів цукру;
– сік 1/2 лимону;
– 1 чайна ложка чорного меленого перцю; 
– сіль – до смаку.

Для "вушок":
– 1,5 склянки борошна пшеничного;
– 1/2 склянки води;
– 2 столові ложки олії соняшникової.
– 200 грамів грибів сушених;
– 1 цибуля;
– сіль – до смаку;
– олія соняшникова – до смаку.

Дивіться, як приготувати пісний борщ з "вушками": відео

Приготування:

  1. Розігрійте духовку до 180 градусів. Буряк загорніть у фольгу. Печіть його до готовності – приблизно 1,5 години. При проколюванні ножем буряк повинен з легкістю зісковзувати з ножа. Вийміть овочі і дайте трохи охолонути.
     
  2. Поки буряк печеться, приготуйте бульйон з овочів і грибів. У велику каструлю помістіть сушені гриби, моркву, цибулю, чорнослив, духмяний перець. Залийте 4 літрами холодної води. Доведіть до кипіння, зменште вогонь до мінімуму і варіть 1 годину.
     
  3. Коли буряк охолонув, почистьте його і натріть на великій тертці. Перекладіть його в бульйон. Додайте квашений буряк, якщо немає домашнього – використайте магазинний.
     
  4. Доведіть до кипіння, зменште вогонь, додайте цукор, лавровий лист, майоран, сіль на смак і варіть ще 15 – 20 хвилин на повільному вогні.
     
  5. Додайте в борщ мелений перець і лимонний сік, знову доведіть до кипіння і спробуйте на смак. Додайте ще цукор, лимонний сік або сіль, якщо є потреба. Вимкніть вогонь та дайте йому настоятися.
     
  6. Для начинки "вушок" почистьте та подрібніть цибулю. Розігрійте в сковорідці олію та трохи підсмажте цибулю. Відварені гриби процідіть, наріжте та підсмажте разом з цибулею, поки вона не набуде золотистого кольору.
     
  7. З'єднайте у глибокій мисці інгредієнти для тіста на "вушка", добре розмішайте та замісіть тісто.
     
  8. Розкачайте тісто на маленькі кружечки. Покладіть грибну начинку в середину кружечка та зліпіть його, як пельмені. Зробіть те саме з усіма кружечками.
     
  9. Доведіть до кипіння підсолену воду у глибокій каструлі. Опустіть в окріп "вушка" та відваріть їх протягом 1 хвилини.
     
  10. Перед подачею борщу опустіть в супницю бажану кількість "вушок" або помістіть кілька у кожну порційну тарілку.

Смачного!

До словаякі вареники приготувати на Другий Святвечір.