Бюджетна страва, яку готували ще наші предки: старовинний рецепт таратути

29 листопада 2024, 06:01
Читать новость на русском

Таратута – давня українська народна страва, до складу якої входять варені буряки, солоні огірки, сіль, цибуля та олія. Її готували ще за часів польсько-литовського правління.

Щоб страва мала насичений колір, обирайте цукрові буряки яскравого відтінку. Як приготувати знамениту таратуту розповідає 24 Канал з посиланням на "Кулінарні витівки".

Цікаво Автентична українська кухня: три стародавні страви на Святвечір

Таратута

  • Час: 45 хвилин
  • Порцій: 4

Інгредієнти:
– 5 буряків;
– 100 мілілітрів відвару з буряків;
– 2 цибулини;
– 7 солоних огірків;
– 250 мілілітрів розсолу з огірків;
– 1 столова ложка хрону;
– 1 столова ложка олії.

Приготування:

  1. Для приготування таратути спершу відваріть буряк.
  2. Ретельно промийте коренеплоди, адже для страви використовується не лише сам буряк, а й відвар.
  3. Замість бурякового відвару можна також використовувати квас.
  4. Очистьте буряк від шкірки та наріжте невеликими кружальцями.
  5. Перекладіть нарізаний буряк у каструлю, залийте водою так, щоб він був повністю занурений, і поставте на вогонь.
  6. Поки буряк вариться, підготуйте інші інгредієнти.
  7. Огірки наріжте кружальцями, попередньо обрізавши кінчики. Перекладіть нарізані огірки у велику миску.
  8. Цибулю очистьте й наріжте кружальцями, півкільцями або смужками — обраний спосіб нарізки на смак не вплине.
  9. Готовий буряк витягніть шумівкою, дайте йому охолонути, а потім додайте до миски з огірками та цибулею.
  10. Додайте хрін, який підкреслить смак страви.
  11. Щоб збалансувати консистенцію та смак, додайте розсіл і буряковий відвар.
  12. Від їх кількості залежатиме, чи стане таратута салатом, чи більше нагадуватиме першу страву.
  13. Накрийте посуд з готовою таратутою тарілкою або плівкою й залиште в холодильнику на добу, щоб страва настоялася та набула насиченого смаку.

Дуже смачна смажена цибуля: як її отримати.