Укр Рус
24 грудня, 13:55
2

Застеляйте столи: що їсти першим на Святвечір

Основні тези
  • На Святвечір української сім'ї починають вечір з куті, яка є головною стравою трапези.
  • Кутю готують із зерна, меду, родзинок, маку і горіхів, і її їдять усі члени родини.

Вже 24 грудня ввечері українські сім'ї зберуться за одним столом, щоб вшанувати народження Ісуса Христа. У передвечір Різдва – на Святвечір – заведено ставити на стіл 12 пісних страв.

Але, що треба їх першим – для багатьох досі загадка. 24 Канал розповідає, з якої з 12 страви починається свята вечеря і чому.

Читайте також  Не порадує смаком: як легко можна зіпсувати кутю

Що треба їсти першим на Святвечір

Кутя – головна страва Святвечора, тому і вечеря починається саме з нею.

За давньою традицією перші три ложки куті куштує голову сім’ї, що символізує офіційний початок святкових урочистостей.

З куті починають різдвяну трапезу і закінчують ложкою цієї трапези, обмінюючись побажаннями і стравуючи померлих предків.

Що символізує кутя

Кутя має чітко виражений смак, як правило, солодкий. Її часто готують на основі узвару або води, змішаної з медом, і часто дають такі інгредієнти, як родзинки, мак і горіхи. Кожен з компонентів щось символізує.

  • Зерно, з якого готують кутю, символізує вічне життя, воскресіння й достаток.
  • Мед – символ райського блаженства, здоров’я та щасливого побуту.
  • Мак і горіхи – символи статусу й родючості.

На Святвечір готують пісну версію куті, остання піст триває до наступного дня – Різдва. Кутю за традицією їдуть усі члени родини і нею навіть пригощають худобу таських тварин, щоб ті не захворіли та принесли приплід у новому році.

До слова, у різних регіонах країни жителі продовжують традицію класти колоски під миску з кутею, які потім зберігають цілий рік як захисний оберіг. 

Цікаво:  рецепт найсмачнішої куті  на Різдво.