Шкарлупа сама відпаде: найкращі лайфхаки для швидкого очищення яєць
- Правильне варіння яєць, контраст температур, і лайфхаки, такі як використання ложки або струшування, допоможуть швидко очистити яйця.
- Свіжі яйця важче чистити через нижчий pH, який з часом підвищується, полегшуючи очищення шкарлупи.
- Яйця повинні бути кімнатної температури, їх слід варити в солоній воді, а потім охолоджувати, щоб полегшити очищення.
Чи бувало у вас таке, що варене яйце ніяк не вдається очистити? Шкарлупа вперто прилипає, і замість акуратного яйця виходить щось нерівне та подряпане.
Правильне варіння, контраст температур і маленькі трюки – як-от використання ложки чи струшування в банці – допоможуть очистити яйця швидко та без зайвих зусиль, повідомляє 24 Канал. Головне – знати, з чого почати і які інгредієнти додати у воду під час варіння.
Цікаво Дотримуємося традицій – в які дні Великого посту можна їсти рибу
Чому інколи яйця важко чистити
Є кілька причин, чому яйця можуть погано очищатися. Одна з найважливіших – їхня свіжість. Всупереч поширеній думці, чим старіше яйце, тим менше шкарлупа прилипає до білка, що полегшує його очищення.
Мембрана, яка розташована між білком і шкарлупою, містить багато кератину. Свіжі яйця, які мають нижчий pH і є більш кислими, ніж старі, важче очистити. Однак у міру виходу вуглекислого газу та підвищення pH кератин слабшає, що полегшує відділення шкарлупи.
Як швидко очистити яйця
Яйця повинні бути кімнатної температури. Якщо ви зберігаєте їх у холодильнику, дайте їм розігрітися протягом години. Якщо часу немає, покладіть яйця в теплу воду – це допоможе уникнути їхнього розтріскування в киплячій воді.
Потім помістіть яйця в каструлю, залийте холодною водою та додайте столову ложку солі. Пам'ятайте – кожне яйце повинно торкатися дна і бути нижче рівня води.
З відварених яєць злийте трохи окропу й одразу додайте холодну воду. Повторюйте цю операцію, поки вода повністю не охолоне – так ви "загартуєте" яйця. Потім струсіть всю каструлю (зі злитою водою) або окремі яйця, щоб шкарлупа тріснула. Залийте холодною водою й трохи зачекайте.
Також допоможе маленька ложка. Просто постукайте нею по яйцю, а потім просуньте під шкарлупу. Провівши ложкою по яйцю, ви знімете шкарлупу практично цілим шматком.
Вони дуже смачні: як приготувати ідеальні деруни.