Укр Рус
26 квітня, 17:01
3

П'яні шимпанзе діляться алкогольними фруктами, щоб інші також сп'яніли

Основні тези
  • Дослідники зафіксували, що дикі шимпанзе у Західній Африці спільно споживають ферментовані фрукти, що містять алкоголь, отримуючи від цього соціальні вигоди.
  • Вчені використовували фотопастки для спостереження за шимпанзе, які споживали плоди африканського хлібного дерева, і виявили, що 90% зразків містили алкоголь. Це може вказувати на еволюційне походження вживання алкоголю серед приматів.
Шимпанзе в Африці поїдають ферментовані фрукти і діляться ними з іншими членами групи Шимпанзе в Африці поїдають ферментовані фрукти і діляться ними з іншими членами групи

Дослідники вперше зафіксували, як дикі шимпанзе спільно споживають ферментовані фрукти – природне джерело алкоголю. Це відкриття може пролити світло на те, як у наших предків виникла звичка до так званого "соціального пияцтва" і припустити, що звичка людей до спільного вживання алкоголю може мати глибоке еволюційне коріння.

Що з'ясували вчені

У новому дослідженні, результати якого опубліковані в журналі Current Biology, команда науковців зафіксувала на відео, як шимпанзе виду Pan troglodytes у Західній Африці поїдають фрукти, що природно забродили. Вперше зафіксовано, що ці тварини не просто вживають алкоголь, а роблять це разом – потенційно отримуючи від цього соціальні вигоди, повідомляє 24 Канал.

Дивіться також Спілкування шимпанзе бонобо виявилося шокуюче подібним до людської мови

Вчені припускають, що така поведінка може бути початковою формою "бенкетування" – практики, яка в людей часто пов'язана із соціальним згуртуванням. Попри ризики для здоров'я, спільне вживання їжі й алкоголю історично зміцнювало зв’язки в людських спільнотах. Тепер дослідники хочуть з’ясувати, чи відбувається подібне і серед шимпанзе.

Шимпанзе не діляться їжею постійно, тому така поведінка з ферментованими фруктами може бути важливою. Нам потрібно з'ясувати, чи шимпанзе навмисно шукають етанолові фрукти і як вони їх метаболізують,
– каже співавторка дослідження Кімберлі Хокінгс, доцентка кафедри природоохоронних наук в Університеті Ексетера, Велика Британія.

Команда використовувала фотопастки в нацпарку Кантаньєс у Гвінеї-Бісау, щоб спостерігати за шимпанзе, які споживали плоди африканського хлібного дерева (Treculia africana). Вони зафіксували 10 випадків, коли тварини ділилися цими фруктами, причому в 90% зразків був виявлений алкоголь, хоч і в низьких концентраціях. Але вчені не виключають, що навіть малі дози можуть впливати на шимпанзе, зважаючи на їхню фізіологію.

Оскільки приблизно 85% раціону шимпанзе складають фрукти, частина яких може бути ферментованою, тварини потенційно регулярно споживають алкоголь. Дослідники також зауважують, що ферментовані фрукти привабливі не лише через алкоголь – їх легше жувати, бо вони м’якші, а також можуть бути поживнішими. Це означає, що вживання таких фруктів має сенс навіть без урахування алкоголю.

Хоча результати підтверджують, що вживання алкоголю серед приматів може мати давнє еволюційне походження, для повного розуміння соціального аспекту цієї поведінки потрібні подальші дослідження. Одне очевидно: наші родичі в дикій природі здатні "розділити келихи" – і це відкриває нові горизонти у вивченні витоків людської культури споживання алкоголю.