Вартість пшениці може зрости у другій половині листопада
- У жовтні Україна експортувала 1,5 мільйона тонн пшениці, а за перші дні листопада – 67 тисяч тонн.
- Очікується, що ціни на пшеницю зростуть ближче до кінця листопада, приблизно на 30 USD/т, через сезонні зміни на ринку.
Українські аграрії у жовтні експортували пшеницю доволі стабільно, і темпи наразі зберігаються. За поточних умов ціни на пшеницю мають зрости ближче до кінця листопада.
Ціни на пшеницю можуть зрости у листопаді
У жовтні Україна експортувала близько 1,5 мільйона тонн пшениці, а за перші три дні листопада – 67 тисяч тонн, повідомляє 24 Канал із посиланням на аналітичний департамент сільськогосподарського кооперативу ПУСК, створеного в межах ВАР. Темпи відвантажень залишаються стабільними, ринок рухається відповідно до сезонних очікувань.
Читайте також Зміцнення цін на американську сою прямо впливає на українських виробників
На світовому ринку зараз все стабільно – більшість експортерів уже зібрали врожай і визначилися зі своїми балансами. В Україні, як і в Європі, посівна пшениці проходить за планом, опади забезпечили достатню вологу для розвитку озимини,
– зазначають аналітики.
Виведіть свій агробізнес на новий рівень! Open Agri Club – платформа, яка допомагає малим фермерам та агропідприємствам розвиватися, впроваджувати нові рішення і зростати. Фінансування під посівну, аналіз грунту, добрива, досвід експертів та фахові консультації. Будуйте майбутнє українського агросектору разом з Open Agri Club.
За словами експертів, за поточної умовної ціни на українську пшеницю на рівні близько 220 USD/т, CPT-порт, ринок має потенціал для росту.
Зверніть увагу! У ПУСК вважають, що сезонна модель вказує на ймовірне відновлення ціни з потенціалом приросту приблизно на 30 USD/т. Можна очікувати, що в другій половині листопада, коли трейдери розвантажать наявні запаси та почнуть формувати закупівлі на грудень–січень, ринок розпочне зростання.
В Україні дефіцит якісної пшениці: для борошна придатні лише 40%
Цього року в Україні лише 40% пшениці придатна для виробництва борошна, тоді як решта є переважно фуражною.
Частка високобілкової пшениці у 2025 році становить лише 6,6%, що значно менше від 33,5% п'ять років тому, незважаючи на загальне зростання продовольчої пшениці.