Ціни на яйця зросли на 60%: скільки зараз коштує десяток в магазині
Попри те, що осіннє здорожчання яєць є доволі звичним і циклічним явищем, пов'язаним зі скороченням пропозиції, цього року ціни злетіли догори занадто швидко. Вартість десятка зросла одразу на 10 гривень, сягнувши ціни у 50 – 75 гривень.
Чому яйця так сильно і швидко здорожчали
Яйця почали дорожчати у жовтні, набравши 65% до ціни за місяць, повідомляє 24 Канал з посиланням на NV Бізнес. Представники компанії АТБ говорять, що виробники аргументують це підвищенням цін на корми, енергоносії та інше.
Читайте також Ціни зросли на третину: чи здорожчають яйця ще більше взимку
Виконавчий директор асоціації Союз птахівників України Сергій Карпенко розповідає, що цінам на яйця притаманна виражена сезонність, адже на ринку значну частку (понад 50%) займають домогосподарства. За його словами, збільшення основних виробничих витрат, збитковість сектору в весняно-літній період, сезонний фактор – все це вкупі штовхає ціни вгору з настанням осені, пояснює він.
Найдешевші промислові яйця зазвичай у весняно-літній період,
– зазначає Карпенко.
Експерт говорить, що збільшення пропозиції від господарств та умови зберігання яєць у спеку вимагають високої оборотності продукції в торгівлі, і це змушує продавців знижувати відпускні ціни. Однак з приходом осінніх холодів тенденція змінюється на протилежну і їхня вартість рухається вгору.
Багато залежить від вартості кормів та світла
За словами Карпенка, вартість комбікормів досить сильно зросла.
Лише з початку року фуражна пшениця зросла в ціні на 70%, фуражна кукурудза — на 80%, шрот соняшниковий додав у ціні 60%,
– пояснює керівник галузевої асоціації.
Крім того, додає експерт, майже вдвічі зросла вартість електроенергії для промислових споживачів. Також це стосується кормових добавок, ветеринарних препаратів, запчастин, пакувальних матеріалів, які купляють переважно за кордоном, а отже за валюту. Також збільшились і зарплати, логістичні витрати та додаткові витрати на альтернативні джерела енергозабезпечення.
Важливо! Карпенко наголошує: сезонне скорочення виробництва стосується лише приватних господарств, в осінній період воно скорочується на 30% порівняно з літніми місяцями, а взимку — до 50%. Промислове виробництво, запевняє експерт, залишається стабільним, імовірно, через часткове перетікання попиту восени у цей сегмент.
Птахівництво повертається до довоєнного рівня
Крім того, за словами експерта, обсяги виробленої у цьому сегменті продукції повернулись на довоєнний рівень. Адже у 2022 році росіяни знищили деякі підприємства сектору.
Після початку повномасштабного вторгнення було втрачено низку потужностей з виробництва яєць, яка оцінюється у 20% від загальнонаціонального виробництва у 2021 році,
– наголошує Карпенко.
З того часу виробники поступово відновлювали та нарощування поголів'я курей. Птахівник резюмує, що наразі, за оцінками асоціації, промислове виробництво яєць досягло рівня середньомісячного виробництва у 2021 році.
Зверніть увагу! На формування цін впливає і попит кінцевих споживачів, який також може досить динамічно змінюватися, зауважує експерт. У будь-якому разі, прогнозувати подальшу цінову динаміку на стратегічний продукт він не зважується. Проте, за його спостереженнями, споживчі ціни на яйця у вересні цього року були нижчими на 20% від минулорічних у цей же час, а жовтневі ціни — на 15% меншими порівняно із жовтнем 2023 року.