З чи без власного харчоблоку: як школи можуть організувати харчування для учнів
Джерело:
"ЗнаЇмо"Школи оновили харчування учнів та наразі модернізують їдальні. В деяких навчальних закладах немає власного харчоблоку, тож вони користуються послугами кейтерингу.
Портал про реформу харчування в закладах освіти "ЗнаЇмо" опублікував порадник та роз’яснення про організацію харчування в школі.
До теми Чи подорожчає харчування у школах Києва: ціни у різних районах столиці
Фахівці наголошують, що приготування їжі школа може організовувати як самостійно, так і з допомогою інших підприємств.
Є три способи організації харчування у школі
Заклад організовує харчування самостійно – страви готують працівники школи. ДОслідження показало, що так роблять половина громад.
Аутсорсинг – коли страви готують працівники приватного або комунального підприємства в харчоблоці школи. Для цього потрібно укласти договір про передачу харчоблоку в оренду такому підприємству. Відомо, що так зробили у 34% громад.
Кейтеринг – коли укладається договір із підприємством, яке готує й доставляє готові страви. Це найменш поширений спосіб приготування, його використовують 12% громад.
Додамо, що у дитячому садочку кейтеринг можливий, лише якщо немає можливості приготувати їжу у власному харчоблоці.
Підприємство, що залучається для приготування їжі, повинне спеціалізуватися на виробництві чи продажі продуктів і послуг з харчування.
Деякі страви з меню Клопотенка / Інфографіка 24 каналу
Окрім того, законодавство забороняє купувати їжу для їдальні на продовольчому ринку або з рук. Аналогічно не можна приносити їжу як допомогу від спонсорів чи батьків.
Якщо заклад обирає доставку готових страв (кейтеринг), то гарячий цех у харчоблоці не потрібен. Натомість необхідне приміщення для приймання, обладнання для тимчасового зберігання і термічної обробки готових справ.
Якщо страви готуються на харчоблоці закладу, важливо, щоб вони були якісними, безпечними, відповідали нормам і принципам здорового харчування.
Додамо, що вимоги до облаштування харчоблока школи чи дитсадка визначені в державних будівельних нормах (ДБН). Наприклад, у школі слід облаштувати:
- обідній зал з роздавальною та зоною,
- умивальню перед обіднім залом,
- буфетну стійку та комору,
- гарячий та холодний цехи, цех різання хліба,
- м’ясний і рибний цехи, овочевий цех,
- мийну посуду,
- охолоджувальну камеру для м’яса, риби, молочних продуктів, овочів і харчових відходів,
- комору сухих продуктів, овочів, напоїв, соків,
- інвентарну,
- гардеробну з душовою і туалетом для працівників.
Різні цехи харчоблока можуть бути розміщені в одному приміщенні. Площа приміщень харчоблока залежить від кількості дітей, які навчаються або живуть у закладі.
Зверніть увагу В Україні змінять дизайн шкільних їдалень: показали цікаві фото з ремонтами
Що має зробити школа для якісного харчування учнів
Щоб діти вчасно отримували якісне харчування, потрібно:
- визначити в закладі освіти відповідального за харчування;
- визначити примірне чотиритижневе сезонне меню та щоденне меню-розклад;
- погодити меню в територіальному підрозділі Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, якщо воно складене самостійно;
- організувати закупівлю продуктів або послуг (найчастіше це функція управління освіти);
- організувати бракераж (якісне оцінювання продуктів), а також постійний внутрішній контроль якості;
- скласти переліки учнів, які отримують платне й безкоштовне харчування, а також тих, яким потрібне дієтичне харчування;
- мати в штаті працівників, які повноцінно забезпечать усі процеси організації харчування;
- подбати, щоб усі учні мали доступ до питної води;
- вести всю необхідну документацію.
Режим харчування може бути різним – від одноразового до п’ятиразового. Санітарний регламент вимагає, щоб для учнів було організоване щонайменше одноразове гаряче харчування відповідно до норм харчування. Яким має бути харчування – читайте у статті.
До слова, станом на 1 лютого, новим меню користуються вже понад 13 тисяч шкіл України, що становить 96,6% від загальної кількості. На фінальному етапі процес впровадження нового шкільного меню триває у 5 областях:
- Закарпатська область – 70,6% закладів;
- Запорізька область – 86,4%;
- Львівська область – 84,3%;
- Миколаївська область – 89,2%;
- Херсонська область – 96,4%.
У решті 19 областях 100% шкіл уже перейшли на нове меню. Крім того, наразі у школах України загалом оновлено майже 3800 харчоблоків.