Невикористані залишки освітньої субвенції можуть віддати на шкільні їдальні
Джерело:
Міністерство освіти і наукиНа рахунках місцевих бюджетів зібрано майже 7 мільярдів гривень невикористаних залишків освітньої субвенції. Уряд дозволив спрямувати ці кошти на придбання обладнання для їдалень і навчальних кабінетів шкіл.
Таке розпорядження затвердив Кабінет Міністрів під час засідання 11 серпня. Міністр освіти Сергій Шкарлет переконує, що це допоможе ефективно використати цільові залишки освітньої субвенції у 2021 році.
До теми Шкарлет заявив, що викладачам платитимуть по 4 тисячі доларів, а вчителям піднімуть зарплату
Так, залишки коштів за освітньою субвенцією використовуються у 2021 році та наступних бюджетних періодах у встановленому порядку, а зекономлені кошти підуть на придбання обладнання для їдалень і навчальних кабінетів закладів освіти.
Обладнання для їдалень можуть закупити такі заклади освіти:
- опорні заклади загальної середньої освіти з кількістю учнів (без урахування їхніх філій) не менше 200 осіб та їхні філії з такою ж кількістю учнів;
- школи з кількістю учнів не менше 400 осіб;
- школи, фінансування яких здійснюється з обласного бюджету;
- школи в селах (селищах), що мають статус гірських населених пунктів, та населених пунктах, розташованих на лінії зіткнення, з кількістю учнів не менше 100 осіб.
Використання освітньої субвенції здійснюється через співфінансування. Коштом субвенції можна профінансувати таку найбільшу частку в різних закладах середньої освіти:
- 70% для шкіл, фінансованих обласним бюджетом та бюджетом міських територіальних громад, чисельністю населення понад 40 тисяч осіб;
- 90% для шкіл, фінансованих бюджетами міських територіальних громад, чисельністю менше 40 тисяч осіб та селищних і сільських територіальних громад;
- 95% для закладів, розташованих у селах (селищах) зі статусом гірських населених пунктів, та населених пунктах на лінії зіткнення.
Читайте також Додали соняшникову олію та безлактозне молоко: уряд змінив норми харчування у школах
Окрім того, прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що також майже 400 мільйонів гривень будуть направлені громадам для підтримки реформи шкільного харчування.
Це ініціатива першої леді Олени Зеленської, яка дозволить створити в українських школах систему корисного та здорового харчування. У 2020 році більше 1800 шкіл відремонтували свої харчоблоки. В цьому році ця цифра буде суттєво збільшена,
– написав він.
До слова, в Україні розробили нове шкільне 4-тижневе меню для учнів, яке складається зі 160 страв. Воно більш корисне для дітей, але трохи дорожче.
Так, шеф-кухар Євген Клопотенко розповів, що раніше для приготувати їжі за всіма вимогам треба було 14 гривень, то зараз це буде 14 гривень і 50 копійок. А для кращого харчування і якості продуктів – від 14 до 25 гривень.
Чим заборонено годувати дітей у школах
- м'ясні і рибні продукти промислового і кулінарного виробництва, гриби;
- непастеризоване молоко і молочні продукти, виготовлені з непастеризованого молока;
- непастеризовані соки, газовані напої та кава;
- продукти (особливо чипси, сухарики) з вмістом солі більше 0,12 грам на 100 грам готового продукту або з вмістом цукрів більше 10 грам на 100 грам готового продукту;
- також заборонено продавати кондитерські вироби та солодкі зернові продукти, вироби з кремом, морозиво, харчові концентрати.