Зміни меню пов’язані з тим, що з 1 січня в українських школах почали діяти нові санітарні правила і норми. Зокрема, у нормах збільшили кількість молока, м'яса, риби, бобових та круп, а зменшили кількість солі та цукру для дітей.
До теми "Топив" за це багато років, – Клопотенко пояснив, як зміниться шкільне меню
Шеф-кухар Євген Клопотенко, який допомагає у реформуванні шкільного харчування, наголосив, що їжа має бути не тільки смачною, а ще й українською.
За його словами, в Україні розробили для учнів 160 страв, з яких складається меню для учнів. Їх можна використовувати залежно від кратності харчування у кожному закладі освіти.
Нове меню для учнів
Під час презентації показали таке меню:
- салат з морквою, сиром та сметаною,
- шпундру (це запечена свинина, яка тушкується з маринованим буряком),
- булгур,
- львівський сирник,
- йогурт,
- фрукти (банани, апельсини, яблуко, лимони).
Як виглядають нові страви для учнів: дивіться фото Liga.life
Перша леді Олена Зеленська розповіла, що було помітно, що 91% їдалень в містах і 98% їдалень в селах взагалі не перевіряють калорійність страв. 25% шкіл не перевіряють температуру страв.
Також, за її словами, 52% шкіл в селах та 40% в містах не мають потрібних приміщень та обладнання, щоб діти могли нормально харчуватись.
Саме нездорове харчування є пусковим механізмом, який запускає зміни, що призводять до неінфекційних хвороб,
– заявив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.
До слова, Олена Зеленська займається реформуванням шкільного харчування. За її словами, перший етап вже закінчився. Нові вимоги до шкільного меню учнів почнуть діяти з 1 вересня 2021 року.
Чим заборонено годувати дітей у школах
- м'ясні і рибні продукти промислового і кулінарного виробництва, гриби;
- непастеризоване молоко і молочні продукти, виготовлені з непастеризованого молока;
- непастеризовані соки, газовані напої та кава;
- продукти (особливо чипси, сухарики) з вмістом солі більше 0,12 грам на 100 грам готового продукту або з вмістом цукрів більше 10 грам на 100 грам готового продукту;
- також заборонено продавати кондитерські вироби та солодкі зернові продукти, вироби з кремом, морозиво, харчові концентрати.