Укр Рус
9 січня, 12:23
2

Небезпечно для здоров'я: у Бельгії громадян закликали не їсти різдвяні ялинки

Основні тези
  • Федеральне харчове агентство Бельгії закликало не їсти різдвяні ялинки через небезпеку від хімічних обробок.
  • Місцева рада Гента раніше рекламувала переробку ялинок, включаючи суп із хвої, що викликало занепокоєння агентства.

Федеральне харчове агентство Бельгії б'є на сполох. Представники агентства закликали людей не їсти різдвяні ялинки, адже це небезпечно.

Про це повідомляє 24 Канал з посиланням на Politico.

Дивіться також Хотів вийти: пасажир відчинив двері літака, бо посварився з дівчиною

Чому люди почали їсти ялинки

Цьому передувало те, що місцева рада міста Гента 4 січня почала рекламувати кілька способів переробки різдвяних ялинок після свят. Одним із варіантів став суп із хвої за традиційним скандинавським рецептом.

Ваша різдвяна ялинка їстівна, якщо вона не тисова, і ваше дерево не було оброблено вогнестійким спреєм,
– написали в місцевій раді.

Однак вже за кілька днів Федеральне харчове агентство Бельгії наголосило, що це небезпечна ідея, адже людям складно визначити, чи обробляли дерева антипіренами.

Довідка. Антипірени – це хімічні речовини, які додають до матеріалів, щоб зменшити їхню займистість та уповільнити поширення вогню.


У Бельгії просять громадян не їсти різдвяні ялинки / Фото Unsplash

Чим небезпечні ці речовини

Деякі антипірени можуть негативно впливати на здоров'я людини. Вони здатні накопичуватися в організмі та довкіллі, що призводить до тривалого впливу навіть після припинення контакту. Там пояснили, що існує різниця між комерційно вирощеними різдвяними ялинками та природними соснами, які традиційно використовуються в деяких північних рецептах.

Хвоя сосен із незайманої природи північних країн абсолютно відрізняється від голок дерев, які вирощують на Різдво,
– сказали там.

За даними агентства, більшість декоративних різдвяних ялинок ретельно обробляють пестицидами та іншими хімікатами, щоб зберегти їхній зовнішній вигляд і захистити від шкідників. Це, очевидно, робить їх небезпечними для споживання в їжу.