Не така невинна, як всі думають: чи потрібно знімати пінку з м'яса під час варіння

30 вересня 2024, 18:10
Читать новость на русском

Джерело:

Ukr.Media

Під час приготування бульйонів, супів та м'ясних страв на поверхні часто утворюється піна. Це білок, що згорнувся, який є в м'ясі, особливо в птиці. У зв'язку з цим у багатьох виникає питання: збирати цю піну, чи залишати її недоторканою.

Вона не є небезпечною, але впливає на смак продукту. Тож, чи знімати піну та що буде, якщо залишати її, розповідає Ukr.Media.

Цікаво Не википить і не підгорить: як закип'ятити молоко швидко і без втрат – надійні трюки

Прибирати піну чи ні?  

Поступове нагрівання води може призвести до збільшення утворення піни. Зокрема, м'ясо, яке містить кров, сприяє появі темного відтінку піни. Крім того, якість і чистота інгредієнтів, що готуються, відіграють значну роль в обсязі піни, що утворюється в процесі приготування.

Для організму пінка, яка з'являється під час приготування м'яса, не становить жодної загрози. Але вже готовій страві вона може нашкодити. Ось 4 причини, чому краще прибирати пінку з м'яса під час варіння:

  1. Швидке скисання – пінка є білком, який згорнувся, а він значно скорочує терміни зберігання їжі, тому бульйон, з поверхні якого не знімали пінку, може скиснути вже на третій день.
     
  2. Неприємний запах – якщо пінка з'явилася в процесі приготування жирного м'яса (свинина, яловичина), вона відрізняється досить специфічним ароматом. І подобається він далеко не всім людям.
     
  3. Поява гіркого смаку – хоча він і малопомітний, проте може значно погіршити страву.
     
  4. Не надто апетитна страва на вигляд – будь-який кулінар мріє досягти прозорого бульйону, а ось пінка зовнішній вигляд завжди погіршує.

Щоб піни було менше:

Експерти рекомендують періодично знімати піну ложкою під час приготування їжі. Допоможе і додавання цибулі в каструлю, ще й покращить смак страви.

Також варто використовувати свіже м'ясо, оскільки воно, як правило, утворює менше піни порівняно з переробленим.

Це не кінець:  як за 5 хвилин кислуватий смак борщу перетворити на більш гармонійний та приємний.