Укр Рус
17 серпня, 23:45
1

Стародавній напій предків: як приготувати сирівець – автентичний хлібний квас

Основні тези
  • Сирівець – це житній квас, який готується з черствого житнього хліба та борошна.
  • Напій готується кілька днів, однак результат точно вартий будь-якого терпіння. 

Літо поволі добігає кінця, але спекотних днів попереду ще багато. Тамувати спрагу найкраще квасом, особливо – якщо він приготований за давнім автентичним рецептом.

Сирівець – це житній квас, яким насолоджувалися ще наші предки. Він дуже простий у приготуванні та потребує лише трішки терпіння, розповідає 24 Канал з посиланням на портал loveukraine.

Читайте також Розрада козаків у довгих походах: як приготувати неповторну українську соломаху

Як приготувати сирівець? 

  • Час: 3 дні
  • Порцій: 8 

Інгредієнти
– черствий хліб;
– 4 + 2 склянки житнього борошна;
– окріп;
– дріжджі. 

Приготування

  1. У великий посуд кладемо черствий хліб, додаємо 4 склянки житнього борошна, заливаємо окропом, накриваємо кришкою та залишаємо на добу.
  2. Окремо змішуємо 2 склянки житнього борошна з водою до консистенції густої сметани. Додаємо хмільні дріжджі і також залишаємо на добу.
  3. Потім додаємо опару до хлібної маси, доливаємо воду і добре вимішуємо.
  4. Зберігаємо 3 – 4 дні в прохолодному місці. Після цього часу сирівець готовий до вживання. 

Смачного!

Усі помітили, що яйця бувають двох відтінків. Довкола цього виникло багато міфів щодо їх різниці та користі, але насправді усе значно простіше.