Що категорично не можна ставити на Святвечір: заборонені продукти
Святвечір – важливе свято, позначене різними кулінарними традиціями. Окрім необхідних страв, існували й ті, які не можна готувати в цей день.
Докладніше про те, які продукти не можна ставити на стіл у Святвечір, розповідає 24 Канал.
Читайте також Застеляйте столи: що їсти першим на Святвечір
Що не можна ставити на Святвечір
З наближенням Святвечора багато сімей готуються до вечері, яка відображає простоту і традиції. Заведено уникати страв з молока, м'яса, яєць, жирів та інших продуктів тваринного походження.
Крім того, вечірня трапеза зазвичай виключає екзотичну їжу, морепродукти та алкогольні напої, дотримуючись культурних норм, притаманних цій події.
- Молочні продукти
Святвечір знаменує собою завершення Різдвяного посту – дня, протягом якого заборонено вживати молоко та молочні продукти. Тому традиційні страви, які готували наші предки в цей день, були позбавлені будь-яких молочних інгредієнтів.
- Яйця
Оскільки Різдвяний піст триває до Святвечора, яйця залишаються забороненим продуктом. Тому страви, що містять яйця, в тому числі різноманітна випічка, не рекомендується подавати на святковий стіл. Однак існує безліч варіантів без яєчної випічки.
- Жирна їжа
Відповідно до спокійної суті Святвечора, жирна їжа відсутня у святкових приготуваннях. Це відображало прагнення підтримувати урочисту атмосферу свята.
- М'ясні страви
З наближенням Святвечора багато сімей готуються дотримуватися давньої традиції утримання від м'яса в цей день посту. Відповідно на святкових столах немає м'ясних страв, таких як ковбаси, шашлики та печеня. Натомість готують рибні страви.
- Алкоголь
Напередодні Різдва багато людей утримуються від вживання алкоголю через духовне значення свята. Однак деякі сім'ї, під впливом регіональних звичаїв, можуть поставити на стіл келих червоного вина, але помірно.
- Гострі або екзотичні страви
Щоб зберегти безтурботну атмосферу Святвечора, не радять ставити на святковий стіл надто гострі, кислі чи екзотичні страви. Така їжа може порушити мир і гармонію, характерні для цього особливого дня. Замість цього рекомендується, щоб сім'ї вибирали більш м'які та збалансовані варіанти меню.
Пригадайте: які 12 страв мають бути на кожному столі у вечерю перед Різдвом.